Öldürülen çevreci sayısı 15 yılda iki katına çıktı: Her hafta 4 kişi çevreyi korurken ölüyor

İnsanları çevreyi korudukları için öldürenlerin sadece yüzde 10'u hüküm giyiyor

2017'de Brezilya'nın Pau D'Arco kentinde polis tarafından öldürülen 10 aktivistin cenaze merasimi (Lunae Parracho)

Çevreyi koruduğu için öldürülenlerin oranının 15 yılda iki katına çıktığı uyarısında bulunan yeni bir rapor yayımlandı. Buna göre haftada 4 kişi çevreyi korurken ölüyor.

Nature Sustainability'de yayımlanan makaleye göre bu cinayetlerin sadece yüzde 10'u mahkumiyetle sonuçlanacak. Küresel ölçekte tüm cinayetlerin yüzde 43'ü mahkumiyetle sonuçlanıyor.

Queensland Üniversitesi'nde baş araştırmacı Dr. Nathalie Butt konuyla ilgili şunları söyledi:

Bildirilen çevreci ölümleri ve ölümlerin yaşandığı ülke sayısı arttı. Birçok durumda zayıf hukuk düzeni çoğu ülkede vakaların düzgün şekilde soruşturulamamasına sebebiyet veriyor. Bazen de şiddetin sorumlusu bizzat polis veya yetkililer oluyor.

Bilim insanları, 2002-2017 yıllarında 50 ülkede bin 558 ölümün rapor edildiğini, bu sayının aynı dönemde aktif görevdeyken öldürülen İngiliz ve Avustralya askeri hizmet personelinin sayısının iki katından fazla olduğunu söylüyor.

Daha yüksek yolsuzluk oranlarına sahip ülkeler çevreyle ilişkili ölümlere daha fazla sahne oluyor. Kurbanlar toplum aktivistleri, hukukçular, gazeteciler, sosyal hareket üyeleri ve STK personelleri dahil olmak üzere çeşitli gruplara mensup.

 

 

Yerli gruplardan çevre savunucuları en yüksek ölüm rakamlarına sahip ve şiddet en çok Orta ve Güney Amerika'da görülüyor. 2014-2017 yıllarındaki her üç ölümden biri madencilik ve tarım sektörüyle ilişkili.

Uluslararası STK Küresel Şahitlik verilerini kullanan bilim insanları çok uluslu şirketler ve hükümetlere bu davalara ilişkin daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik çağrısı yapıyor.

Dr. Butt, "Hepimizin muhtaç olduğu gıda ve kaynakların üretimi için esas olan gezegen ekolojisini desteklemeye mecburuz. Aksi takdirde o bizi desteklemeyecek. Bu desteğin bir kısmı onu koruyan insanları da korumayı içeriyor” diye konuştu. Butt sözlerine şöyle devam etti:

Kaynak tüketimimizi etkin biçimde dışarıdan gerçekleştiren zengin ülkelerdeki biz tüketiciler bu olanların sorumluluğunu paylaşıyoruz. Şiddet zincirinin her iki ucundaki işletmeler, yatırımcılar ve ulusal hükümetlerin daha hesap verebilir olması lazım.

 Kürsel Şahitlik tarafından geçen hafta yayınlanan bir raporda Filipinler'in şu anda çevreyi koruyan kişiler açısından en ölümcül ülke olduğu tespit edildi. 2018'de her hafta üçten fazla insan öldürüldü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU