Avrupa'nın en büyük limanı Rotterdam "kokaine boğuldu"

2021'de Rotterdam Limanı'nda bir önceki yıla göre yüzde 74 artışla rekor miktarda yaklaşık 70 ton kokain ele geçirildi

Fotoğraf: AFP

Hollanda'nın Rotterdam kenti, yılda milyonlarca konteynerin boşaltıldığı Avrupa'nın en büyük limanına sahipken, son yıllarda artan miktarda kokain sevkiyatıyla mücadele ediyor.

Belçika'nın Anvers Limanı'yla birlikte uyuşturucunun Avrupa'ya en önemli girişleri arasında sayılan Hollanda limanının gümrük idaresinde görevli Khair Schering, sorunun son yıllarda iyice büyüdüğünü söyledi.

Schering'e göre 2021'de Rotterdam Limanı'nda bir önceki yıla göre yüzde 74 artışla rekor miktarda yaklaşık 70 ton kokain ele geçirildi.

Rotterdam, Dubai merkezli dev bir şebekenin ürettiği kokainin yaklaşık üçte birini Avrupa'ya kaçırmak için kullandığı ana limanlardan biri.


Rotterdam Belediye Başkanı Ebutalib: Şehir kokain içinde boğuluyor

Uyuşturucular genellikle konteynerlerin içinde ve bazen gemilerin su hattı altında, dalgıçların malzemeyi çektiği ambarlarda saklanıyor.

Uyuşturucu ele geçirme vakalarındaki artışın nedenini açıklamanın zor olduğuna değinen Khair Schering, Avrupa'da çok sayıda kokain bağımlısı olduğunu da sözlerine ekledi

Görevli, başta kontrol ve teftiş süreçlerinin sıkılaştırılması olmak üzere kokain kaçakçılığını durdurmak için alınan çeşitli önlemlere atıfta bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022 yılının bu konuda rekor kırmasını beklemediğine dikkati çeken Hollandalı yetkili, tüketecek birinin bulunduğu sürece kokain sorunun gerçek bir çözümü olup olmadığını farkına varmadıklarını kaydetti.

Schering, en büyük zorluğun lojistik adımlarla ilişkili hız ile yetkililerin her istediğini izlemek arasında bir denge bulmak olduğunu söyledi.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Ebutalib, "şehrin kokaine boğulduğunu" ifade ederek, uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı olan herkesle mücadele edeceklerini yineledi.

Ebutalib, Latin Amerika'dan gelen tüm konteynerlerin taranmasını önerdi.


Suçlamalar ve gözaltı

Liman polisinde uyuşturucu uzmanı olan Romilda Schaff'a göre, suçlular kokaini limana teslim etmek ve daha sonra geri almak için karmaşık yöntemlere başvuruyor, çünkü genellikle içeriden gelen bilgilere güveniyorlar.

Schaff, on binlerce konteynerin biriktiği sorumlu alanın büyüklüğünü bilgisayarda göstererek, kokainin yerini belirlemenin doğru bilgi gerektirdiğine dikkat çekti.

AFP'ye konuşan Schaff, kokain aramanın "samanlıkta iğne aramak gibi" olduğunu ifade etti.

Kaçakçılık operasyonlarına karışanlarının bazıları bu işi devam ettiriyor. Savcılara göre bunların çoğunluğu Rotterdam'ın güneyindeki genç erkekler. 

Shering'e göre, 2022'de limanda uyuşturucuyla ilgili suçlar, suç örgütü üyeleri veya liman çalışanları arasında 70 kişi gözaltına alındı.

Aralık ayı başında, bir gümrük çalışanı, yolsuzluk ve uyuşturucu kaçakçılığına karışmak suçlarından tutuklandı.


Kontrol prosedürleri

Liman görevlisine göre, uyuşturucu kaçakçılığı "büyük paketler için 100 bin euroya" (yaklaşık 106 bin dolar) kadar getiri sağlayabiliyor.

Schaff, bir kişinin bir kereliğine mahsus kaçakçılık yapmayı kabul etmesi halinde daha sonraki zamanlarda bu teklifi reddedemeyeceğini söylüyor.

Bu sorunla yüzleşmek için gümrük makamları, uyuşturucuların yola çıktığı ülkelerle iletişim kurarak çalışanları yolsuzluk konusunda eğitiyor.

Ayrıca, limanda yasadışı olarak bulunanlara daha ağır cezalar uygulayarak diğer kontrol önlemlerini alıyor.

Önlemler, olası risklerin değerlendirilmesine göre alınıyor. Örneğin yurt dışından yetkililere ulaşan bilgilere göre şüpheli olarak sınıflandırılan bazı konteynerler, uzman köpekler yardımıyla taranarak boşaltılıyor ve aranıyor. Bazı gemiler ise dalgıç gruplar tarafından denetleniyor.

2019 ve 2021'de bir uyuşturucu kaçakçılığı çetesi liderinin yargılanmasına katılan ünlü bir avukat ve gazetecinin suikasta kurban gitmesi Hollanda'da şok etkisi yaratmıştı.

Bu durum yetkilileri uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için daha fazla önlem almaya sevk etti.

Schaff açıklamasında, "Amaç, halkın güvende olmasını ve cezai konularda uzmanlaşmış hiçbir politikacının, avukatın veya gazetecinin herhangi bir korumaya sahip olmamasını sağlamak. Çünkü bu iğrenç maddeler ülkemize girecek" şeklinde konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU