İran askerleri tarafından vurularak öldürülen gencin abisi: Kardeşim hedef gözetilerek vuruldu

Dört gün önce Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi Kızılkaya köyünde sınır ticareti yaparken İran askerleri tarafından vurularak öldürülen Haşem Tilaver’in cenazesi hâlâ ailesine teslim edilmedi

İran askerleri tarafından vurulan Haşem Tilaver'in cenazesi hala teslim edilmedi / Fotoğraf: Facebook

1 Ağustos'ta Türkiye ile İran sınırında bulunan Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde sınır ticareti yapan beş genç, İran askerleri tarafından taranmış, açılan ateş sonucu 22 yaşındaki Haşem Tilaver, yaşamını yitirirken beraberinde dört kişi de gözaltına alınmıştı.

“İran askerleri ‘dur’ ihtarı yapmadan ateş etti”

Öldürülen gencin abisi Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, kardeşi Haşem Tilaver’in hedef gözetilerek vurulduğunu iddia etti.

Sınırda kardeşi ile beraber dört kişinin daha olduğu bilgisini paylaşan abi Tilaver, kardeşinin arkadaşlarından edindikleri bilgilere göre İran askerlerinin “dur” ihtarı yapmadan ateş ettiklerini, kardeşinin vurulduktan sonra İran’ın Çaldıran kentinden gelen ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybettiğini söyledi.

 

İran-Türkiye sınırı
İran-Türkiye sınırı / Fotoğraf: AA

 

“Cenazeyi vermemek için oyalıyorlar”

Dört gün geçmesine rağmen hâlâ cenazeyi alamadıklarını ifade eden abi Tilaver, şunları söyledi:

Cuma günü cenazemizi almak için İran’ın Çaldıran kentine gittik. İran’da cuma günü resmi tatil olduğu için ertesi güne kaldık. Cumartesi cenazeyi almaya gittiğimizde bize ‘Evrağı Urmiye konsolosluğuna gönderdik’ dediler. Pazar günü gittik bu sefer ‘doktor raporu almanız lazım’ dediler. Doktora gittik, rapor tutuldu ve sabah erken gelinmemiz istendi. 


Pazartesi sabah erken verilmesi gereken raporun saat 14:00’da verildiğini belirten abi Tilaver, İran’da 14:00’dan sonra devlet dairelerinin kapandığını ve doktorun bilerek kendilerini beklettiğini savundu.

 

Haşem Tilaver
Haşem Tilaver

 

Abi Tilaver devamında şunları söyledi:

Bugün doktor raporu Urmiye’deki konsolosluğa mail olarak gönderilecek. Eğer cevap gelirse yarın cenazemizi alabileceğiz, gelmezse bir gün daha cenazemizi alamayacağız. Cenazeyi vermemek için sürekli oyalıyorlar.


“Gözaltındaki dört kişi serbest bırakıldı

Haşem Tilaver ile birlikte sınırda gözaltına alınan Yunus Tilaver, Samet Tilaver, Yusuf Yiğit ve Nevzat Yiğit’in bugün çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldıklarını ifade eden abi Tilaver, serbest bırakılanların yarın sınır kapısında Türk makamlarına teslim edileceğini sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU