Elon Musk'tan tartışma yaratan tweet: "Benim cinsiyet zamirlerim Yargılayın/Fauci'yi"

Fauci'den veda yazısı

 Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, hedef tahtasına Anthony Fauci'yi oturttu (AFP)

Elon Musk, ABD'nin Kovid-19 pandemisiyle mücadeledeki en önemli ismi Anthony Fauci ve sosyal medya hesaplarında cinsiyet zamirini paylaşan kişilere gönderme yaptı.

Teknoloji milyarderi dün attığı tweet'te "Benim cinsiyet zamirlerim Yargılayın/Fauci'yi" yazdı. Twitter patronu ayrıca Fauci'nin, ABD Başkanı Joe Biden'ın kulağına fısıldarmış gibi göründüğü fotoşoplu bir görsel de paylaştı. Musk'ın miminde "Bir tecrit daha kralım" yazıyor.
 


Tesla ve SpaceX CEO'su, Fauci'nin neden yargılanması gerektiğine dair bir görüş bildirmedi. ABD'deki Cumhuriyetçiler, bulaşıcı hastalıklar uzmanını Çin'in Vuhan kentinde yarasa koronavirüsleri üzerine yapılan araştırmanın finansmana dair yalan söylemekle suçluyor.

Fauci, ABD Kongresi'ndeki açıklamasında ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin araştırmayı finanse ettiğini ancak virüsün insanlara bulaşıcılığını artıracak bir genetik tasarlama yapılmadığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP ise Musk'ın mimle daha önce defalarca eleştirdiği koronavirüs önlemlerine tepki gösterdiğini ancak bu kuralların bir süredir ABD'de uygulanmadığını kaydetti.

Pandeminin başlarında "Koronavirüs paniği aptalca" diyen işinsanı, koronavirüsle ilgili yanlış bilgilerin paylaşılmasını önleme politikasını da kaldırmıştı.

Musk'ın cinsiyet zamiri tweet'i 1 milyondan fazla kez beğenilirken 186 bin kez paylaşıldı. Mim içeren paylaşım da 500 bini aşkın kez beğenildi.

Aşı uzmanı Peter Hoteez, Musk'a tweet'i silme çağrısı yaptı:

Bu tür bilim karşıtı söylemler ve dezenformasyon nedeniyle 200 bin Amerikalı boş yere Kovid'den hayatını kaybetti.

Öte yandan Cumhuriyetçiler, Musk'a destek verdi. Koronavirüsle ilgili yanlış bilgi sebebiyle Twitter hesabı kapatılan ancak Musk'ın ardından platforma geri dönen Cumhuriyetçi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene, "Zamirlerini onaylıyorum Elon" dedi.

Musk, "kara listedeki" profesörü Twitter'a davet etti

Musk ayrıca Twitter Dosyaları'nda platformun "kara listesine" konulduğu ortaya çıkan Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden profesör Jay Bhattacharya'yı Twitter genel merkezine davet etti. Bilim insanının, koronavirüs tecritlerinin çocuklara zarar vereceğini iddia etmesinin ardından sansür uygulandığı ortaya çıkmıştı.

Bhattacharya dün attığı tweet'te, cumartesi genel merkeze gittiğini ve "kara liste" hakkında daha fazla bilgi aldığını söyledi. Konu hakkındaki araştırmasını sürdüreceğini belirten uzman, Musk'a teşekkür etti.

Fauci veda yazısı yayımladı

81 yaşındaki Fauci, Beyaz Saray baş tıbbi danışmanlığı ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürlüğü görevinden bu ayın sonunda ayrılarak emekli oluyor.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı, 10 Aralık'ta The New York Times'ta bir veda yazısı yayımladı. Fauci, ABD'deki kutuplaşmanın olmaması halinde pandemiyle daha iyi mücadele edilebileceğini savundu:

Maske takmak ve son derece etkili ve güvenli aşıları yaptırmak gibi halk sağlığı önlemleriyle ilgili kararlar, daha önce hiç görmediğimiz bir şekilde dezenformasyon ve siyasi ideolojinin etkisinde kaldı.

 

Independent Türkçe, AFP, New York Post, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU