Katar'daki göçmen işçi istismarı Dünya Kupası sırasında da devam ediyor

İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi, bildirilen 26 istismar vakasının "buzdağının sadece görünen kısmı" olduğunu söyledi

(AP)

İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi'nin (BHRRC) aktardığı üzere, Dünya Kupası'nın başlamasından bu yana Katar'daki göçmen işçileri etkileyen 26 istismar vakası bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketlerin işlediği kamuoyuna bildirilmiş işçi istismarı iddialarını takip eden kuruluş, işçilerin vakaları bildirirken karşılaştığı kısıtlamalar göz önüne alındığında bu rakamların "buzdağının sadece görünen kısmı" olduğunu ifade ediyor.

Bildirilen vakalar arasında işçilerin çalışma koşullarının ihlal edildiği 15; ifade, hareket ve örgütlenme de dahil temel özgürlüklerine ilişkin kısıtlamaların bildirildiği 9; sağlık ve güvenlik ihlallerinin aktarıldığı 16; insanlık dışı veya güvencesiz yaşam koşullarından bahsedildiği 6 ve işçilerin sözlü veya fiziksel istismara maruz kaldığının bildirildiği iki vaka bulunuyor.

İşçiler 11 vakada maaş hırsızlığı, 6 vakadaysa işe alım ücreti ödediğini bildirdi. 8 vakada işçi ölümü rapor edildi. Bildirilen bu ölümler Dünya Kupası sırasında gerçekleşmiş olmak zorunda değil.

17 vakada inşaat işçileri etkilendi. 6 vakada El Beyt, Uluslararası Halife ve Lusail stadyumlarını inşa eden, koruyan ya da bunlar etrafında veya yakınında çalışan işçiler etkilendi.

BHRRC 2016'dan bu yana Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 863 istismar iddiası vakası kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri'nde 227, Katar'daysa 433 gibi yüksek sayıda vaka meydana geldi.

Önde gelen Katarlı yetkili Hasan el Tavadi, yüzlerce göçmen işçinin Dünya Kupası stadyumlarını inşa ederken öldüğünü itiraf etmişti. El Tavadi verdiği bir televizyon röportajında, önceden Doha'nın açıkladıklarından önemli ölçüde daha yüksek bir sayı vererek turnuvada ölen işçi sayısının ilk kez "400 ile 500 arasında" olduğunu söylemişti.

Katar, Dünya Kupası'nda Suudi takımının antrenman merkezi olarak hizmet veren bir tesiste onarım yaparken kaza geçirdiği bildirilen Filipinli bir işçinin ölümünü de araştırıyor.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bir yurttaşının başkent Doha'nın güneyindeki bir tesiste çalışırken 8 Aralık'ta öldüğünü doğruladı.

The Independent yorum için FIFA'yla irtibata geçti ancak henüz yanıt alamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU