Europol, Türkiye-Belarus-Almanya rotasını kullanan göçmen kaçakçılarını yakaladı

Operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında Türkiye ve Suriye vatandaşları da var

Polonya hükümeti, Litvanya ve Rusya'yla sınır bölgesi Suwalki'de göçmen geçişini engellemek için güvenlik önlemlerini artırdı (Reuters)

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), 7 Aralık'ta düzenlediği ikinci dalga operasyonla 8 kişiyi daha Rusya ve Belarus üzerinden göçmen kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına aldı. Böylece, aynı şebekeye ocaktan beri düzenlenen operasyonlarda, aralarında Türkiye ve Suriye vatandaşlarının olduğu 61 kişi gözaltına alınmış oldu ve bunların en az 40'ı tutuklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Europol'den 8 Kasım'da yapılan açıklamaya göre; Almanya, Litvanya ve Polonya'da düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan şebeke üyeleri, çoğunluğu Irak vatandaşı olan göçmenleri Türkiye üzerinden uçakla Rusya'ya ve oradan Belarus'a ulaştırıyor, daha sonra kaçak yollarla AB üyeleri Letonya, Litvanya ve Polonya'ya geçiriyordu. Göçmenlerin son durağının genelde Finlandiya veya Almanya olduğu belirlendi.

Bu rota üzerinden en az 100 kaçak göçmen seferi yapıldığını belirten Europol, göçmenlerden 3'er bin ila 15'er bin euro toplayan kaçakçıların toplamda 16 milyon euro gelir sağladığını tespit etti.

Hiyerarşik yapıya sahip kaçakçılık şebekesi üyelerinin çoğunun birbirini tanımadığı ve ödemelerin kripto parayla veya banka dışı para transferi sistemleriyle yapıldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

Taşıtların aşırı kalabalık yük taşıma platformlarında yolculuk gibi hayati tehlike oluşturan koşullarda kaçakçılık yapıldığı bildirildi. Bir olayda, Almanya-Polonya sınırına yakın bölgede şoförün ciddi sağlık sorunu yaşarken terk ettiği bir göçmen ölü bulundu.

Şebekenin binden fazla kişiyi AB sınırları içine aktardığını belirten Europol, kaçak göçmenlerin akıbetiyle ilgili bilgi vermedi.

 

Independent Türkçe, Euronews, Remix, Europol

DAHA FAZLA HABER OKU