Almanya'da 97 yaşında yargılanan eski Nazi sekreteri beraat istedi: Olup bitenden haberim yoktu

Eski sekreter geçen yıl duruşmadan kaçmaya çalıştığı için manşetlere çıkmıştı

Irmgard Furchner mahkemede (Marcus Brandt/AFP)

Bir Nazi toplama kampı komutanının 97 yaşındaki eski sekreterini temsil eden avukat, müvekkilinin kampta neler olup bittiğini bilmediğini iddia ederek beraatini talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irmgard Furchner, bugün Polonya'nın kuzeyinde bulunan Stutthof toplama kampı komutanının sekreteriydi. Associated Press'in bildirdiği üzere, Furchner bir yıldan uzun süredir Almanya'nın kuzeyinde yargılanıyor.

Furchner kamptaki görevinden dolayı üzgün olduğunu ve o dönemde bu görevi üstlendiği için pişmanlık duyduğunu söyledi.

Avukatları Furchner'in, Nazilerin kamptaki mahkumları sistematik olarak öldürdüğünü bildiğini, şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlayacak delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini talep ediyor. Avukatlar, eski sekreterin yaşananları bildiğine dair kanıt olmadığı için cezai sorumluluktan muaf tutulması gerektiğini savunuyor.

Bu değerlendirmeye katılmayan savcılarsa, Furchner'in çalışmalarının kampın işleyişini sürdürmesini sağladığını iddia ediyor. Savcılar, Furchner'in cinayete iştirakten suçlu bulunarak iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmasını talep ediyor.

Furchner kampta çalıştığı sırada 21 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanıyor.

Associated Press'in haberine göre, eski sekreter geçen yıl, duruşmasının başlamasına saatler kala Hamburg'daki evinden ayrıldığında manşetlere çıkmıştı.

Furchner daha önce "gelmek istemediğini" bildirse de mahkeme bunun tutuklama için yeterli bir gerekçe olmadığına karar vermişti. Mahkeme yetkililerinin, onun yaşındaki ve durumundaki bir kadının "aktif bir şekilde duruşmadan kaçmaya" çalışacağını düşünmediği aktarılmıştı.

Polis sonunda kadını bularak duruşma için mahkemeye getirmişti.

Simon Wiesenthal Merkezi'nin Kudüs'teki ofisinde Nazi avcılığı yapan Efraim Zuroff, AP'ye yaptığı açıklamada Furchner'in "kaçabilecek kadar sağlıklıysa hapsedilecek kadar da sağlıklı olduğunu" söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU