TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Kavlak'tan asgari ücret mesajı: . Üçlü mutabakat sağlanmazsa imza atmamak dışında yapabileceğimiz başka bir şey yok

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak "TÜRK-İŞ’in imza atmamanın dışında bir eylem yapma şansı yok. Çünkü asgari ücret ile örgütlü değil" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan beklentilerini karşılayacak bir rakam çıkmaması halinde karara imza atmayacaklarını belirterek, "TÜRK-İŞ’in imza atmamanın dışında bir eylem yapma şansı yok. Çünkü asgari ücret ile örgütlü değil. Üçlü mutabakat sağlanmazsa imza atmayacağız. Bunun ilerisinde bizim yapabileceğimiz bir şey yok" dedi. 

İlk toplantısını dün yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na İşçi Grubu Başkanı olarak katılan TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, asgari ücret görüşmelerindeki son durumu ve TÜRK-İŞ’in görüşlerini aktarmak için bugün basın toplantısı düzenledi.

"Bugün itibariyle günlük net asgari ücret 183 TL seviyesindedir"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavlak, TÜRK-İŞ Genel Merkezi’ndeki toplantıda şunları söyledi:

Mevzuatımızda asgari ücret, ‘işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen; işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret’ olarak tanımlanmaktadır. Bugün itibariyle günlük net asgari ücret, sadece 183 TL seviyesindedir. Bu tutarla işçinin ailesiyle birlikte temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi mümkün değildir. İşçiler olarak talebimiz, yaşanabilir bir ücretin hep birlikte belirlenmesidir. Öncelikle yapılması gereken, günün fiyatları üzerinden geçim şartlarının belirlenmesidir. Anayasa’mızın 55. maddesi de buna işaret etmektedir.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe'ye tepki: Kendine işçi değil, köle arıyor demektir

Asgari ücretin 500-600 dolar olması durumunda rekabet güçlerini kaybedeceklerini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’yi eleştiren Kavlak, şöyle konuştu:

Biz, çalışma hayatını bileşenleri olarak işçileri elmanın bir yarısı, işverenleri de bir yarısı olarak görüyoruz. Eğer bugün Türkiye ihracat rakamlarında bu rakamlara ulaştıysa burada emekçinin, çalışanların büyük payı var. Asgari ücretle ilgili herhalde konuşmayan bir tek biziz. İhracatçılar Birliği ayrı konuşuyor, TOBB’u ayrı konuşuyor, öbürü başka türlü konuşuyor. Herkes kendini, yerini bilecek. Eğer onlar bugün ihracat şampiyonu oldularsa bu işletmelerde çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. Bugün ‘Asgari ücret 400-500 dolar olursa biz ihracat yapamayız’ diye bir tehdit savuruyorsa o, kendine işçi değil, köle arıyor demektir.

"15 kişilik komisyonda biz sadece beş kişiyiz"

Kavlak, başka bir gazetecinin "Üçlü mutabakat bu sene sağlanacak mı? İstenilen rakam olmazsa TÜRK-İŞ ne yapacak" sorusunu da şöyle yanıtladı:  

Asgari ücret 40 yıldır toplanıyor, TÜRK-İŞ’in imza atmamanın dışında bir eylem yapma şansı yok. Çünkü asgari ücret ile örgütlü değil. Üçlü mutabakat sağlanmazsa imza atmayacağız. Bunun ilerisinde bizim yapabileceğimiz bir şey yok. 15 kişilik komisyonda biz sadece beş kişiyiz. Oyçokluğu ile alınıyor kararlar. Geçmişte nasıl oyçokluğu ile karar alınmışsa yine o şekilde alınacak.

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU