1 milyon üyeli sendikadan Tunus'un partisiz seçimine grev tehdidi

12 partinin boykot ettiği genel seçimlerin 17 Aralık'ta yapılması planlanıyor

Tunus ekonomisini durdurma gücüne sahip UGTT, ülkenin önemli siyasi kuruluşlarından biri olduğunu 2011'deki devrimde göstermişti (Reuters)

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tebubi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in katı propaganda yasakları ve partilere yönelik kısıtlamalar gölgesinde gidilen genel seçimlere ve IMF'yle yapılan anlaşmaya tepki göstererek grev uyarısında bulundu.

Yaklaşık 1 milyon üyeli sendikanın başkent Tunus'ta 3 Aralık'taki kitle toplantısında konuşan Tebubi şöyle dedi:

Katılımcı olmayan bir anayasanın sonucu olarak gelen renksiz ve tatsız bir seçime gidiyoruz. Uzlaşma veya çoğunluğun onayı aranmadı.

Halkın temel tüketim maddelerine ulaşmakta zorlandığını belirten sendika lideri IMF'yle yapılan anlaşmayı yok sayacaklarını ve "bütün meşru ve militan yollarla karşı çıkacaklarını" söyledi.

Tebubi, "krizden tek çıkış yolu olarak borçlanmayı kabul eden, vizyonsuz ve programsız" diye suçladığı hükümetin istifasını istedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Said'in IMF'yle geçen ay vardığı 1,9 milyar dolarlık anlaşmanın uygulanması için kuruluşun Washington'daki merkezinde onaylanması gerekiyor. Anlaşma, vergi ve istihdam gibi konularda reform paketini de içeriyor.

Halihazırda IMF'ye 2,1 milyar dolar borçlanmış olan Tunus'un toplam borcu 40 milyar doları, borcunun yıllık ulusal üretime oranı yüzde 88'i buluyor. Kaynak yaratamaması halinde ülkenin en fazla birkaç yıl içinde borcunu çeviremez hale gelmesinden endişe ediliyor.

17 Aralık'ta yapılması planlanan seçimleri, eski Cumhurbaşkanı Raşid Gannuşi'nin partisi Nahda, Cumhuriyetçi Halkın Birliği, Demokratik Akım ve İşçi Partisi gibi siyasi yelpazenin tamamından 12 parti boykot ediyor.

Bu partilerin bir bölümünü çatısı altında buluşturan Ulusal Kurtuluş Cephesi, 10 Aralık'ta başkentte ortak gösteri çağrısı yaptı. Cephenin sözcüsü ve Emel Partisi lideri Ahmed Necib Şabbi, Kaf kentinde yapmak istedikleri sokak gösterisinin güvenlik güçleri tarafından engellenmesini protesto etti.

Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de meclisin çalışmalarını askıya almış ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmış, geçen yıl eylülde yürütme yetkilerini üzerine almıştı. "Darbe" yaptığı eleştirilerini kabul etmeyen Said, 25 Temmuz'daki anayasa referandumunun ardından 17 Aralık'ta seçime gidileceğini açıklamıştı. 

Referanduma katılım oranı yüzde 30 civarında kalırken, seçime de katılımın düşük olması bekleniyor. 

217'den 161'e indirilen milletvekili koltukları için yarışacak 1058 kişinin çoğu bağımsız ve bazı seçim bölgelerinde tek aday bile çıkmadı. 

Said, Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin atama yetkisini de üzerine almıştı.

 

Independent Türkçe, Middle East Monitor, Africanews, AA

DAHA FAZLA HABER OKU