RTÜK Başkanı internet televizyonları yönelik yönetmelik ile ilgili konuştu: Eleştiriler iyi niyetli değil

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin: Yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor

Kolaj: Independent Türkçe 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik ile ilgili Anadolu Ajansı'na konuştu.

Uygulama ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Şahin, "Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor" dedi.

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yapılan tartışmaları titizlikle takip ettiklerini ve her görüşü dikkatle ele aldıklarını vurgulayan Şahin, olumlu yorumları, haksız ve acımasız eleştirileri tek tek analiz ettiklerini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yönetmeliğe tabi kuruluşlardan neredeyse hiçbir itirazın gelmemesinin, hatta RTÜK'ün düzenlemelerini dikkate alacaklarını ifade etmelerinin oldukça anlamlı ve memnuniyet verici olduğuna değinen Şahin, şöyle devam etti:

RTÜK olarak gerek ilgili kanuni değişiklik çalışmalarında gerekse yönetmelik çalışmaları esnasında taraflarla yakın iş birliği içinde hareket ederek, ilgili taraflardan gelen görüş ve önerilere tüm düzenlemelerde yer vermeye çalıştık. Yönetmelik yayınlandıktan sonra üzerinde spekülasyonlar yapılmak istenen bahse konu platformların, Üst Kurulumuz ile yakın iş birliği, sağlam bir iletişimi ve sektöre ilişkin çalışmaları bulunmaktadır.

RTÜK Başkanı düzenlemenin internet üzerinden radyo TV yayıncılığı yapacak tüm kuruluşları ilgilendirdiğini belirtti.

Düzenlemenin sadece müstehcenlik ve sansür iki hususlara indirgemenin doğru olmadığını savundu:

Düzenlemeyi, sadece müstehcenlik ve sansür gibi birkaç hususa indirgemenin sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz. Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor. Başta sosyal medyada olmak üzere 'İnternete sansür geldi' eleştirilerinin ağırlıklı olarak yapılması, yönetmeliğin sağlıklı şekilde incelenmediğini gösteriyor.

RTÜK'ün görevini yaptığını söyleyen Şahin, sansür yönündeki eleştiriler için "iyi niyetli değil" yorumu yaptı:

Sansür kavramının ne olduğunu çok iyi bilen bazı art niyetli kesimler, kamuoyunu yanlış yönlendirerek sansürcülük eleştirisi yapıyor. Sansürden bilerek veya bilmeden, bir amaca hizmet ederek ya da bilinçsizce bahsedenlerin iyi niyetli oldukları düşünülemez. Herkesin malumu sansür, yayınların daha yapılmadan denetlenmesi ve müdahalelerin uygulanmasıdır. Anayasamızda da açıkça sansür yasaklanmıştır. Hiçbir kişi ya da kurum sansür uygulayamaz.

RTÜK Başkanı, İzleyici Eğilimleri Araştırması 2018 verilerine göre vatandaşların yüzde 70,4'ünün internet üzerinden yayın yapan platformların denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü, "Denetim olmasın" diyenlerin oranının yüzde 13 olduğunu söyledi.

Yeni düzenleme ile birlikte RTÜK bundan böyle internet üzerinden radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayıncılık yapan Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonları dahil tüm mecralardaki içerikleri denetleyebilecek.

 

Düzenleme sonrası RTÜK üyesi Faruk Bildirici, internet yayınlarının RTÜK'ten yayın lisansı alması gerektirdiğine yönelik çıkan yeni yönetmelik ile ilgili "Medya özgürlüğü ve toplumun haber alma özgürlüğü otoriteler tarafından sınırlanmamalı" demişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU