Livaneli’nden UNESCO’ya Kaz Dağları mektubu

Livaneli, UNESCO'ya yazdığı mektubunda "Lütfen bu mektubumu UNESCO ideallerinin hatırlatılması ve acil eylem için bir çağrı olarak kabul edin" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Twitter

1996-2017 yılları arasında UNESCO İyi Niyet Elçisi olarak görev yapan sanatçı Zülfü Livaneli, Twitter hesabı üzerinden açık bir mektup yayımlandı.

Livaneli mektubunda UNESCO’ya çağrıda bulunarak Çanakkale ve Balıkesir sınırları içerisinde bulunan Kazdağları’na maden yapımı ile ilgili yardım talep etti.

Livaneli, “Üzülerek belirtmeliyim ki bir Kanada firması burada yakın zamanda yaklaşık 200 bin ağaç kesti. Firma bu güzel cenneti yok edecek siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlıyor. Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır” dedi.

 

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a yazılan mektupta şu ifadeler kullanılıyor:

İlk önce yeni görevinizden dolayı sizi tebrik etmek, ikinci olarak Türkiye'nin Kuzeybatı bölgesinde bulunan dünyanın doğal ve kültürel mirası olan Kaz Dağları'na (ünlü mitolojik adı İda Dağı) karşı işlenen suça dikkatinizi çekmek istiyorum. Üzülerek belirtmeliyim ki bir Kanada firması burada yakın zamanda yaklaşık 200 bin ağaç kesti. Firma bu güzel cenneti yok edecek siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlıyor. Milyonlarca insanın protestolarına rağmen, firma projesine devam etmektedir. Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır. Sizin hükümetler arası bir kuruluş olarak bu tür konularda yaptırım gücünüzün sınırlı olduğunu biliyorum. Ancak tarihi İda Dağımıza ve İda Dağı'nın yerli halkına yapılan bu imha hareketi karşısında, uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardımınıza ihtiyacımız var.  Lütfen bu mektubumu UNESCO ideallerinin hatırlatılması ve acil eylem için bir çağrı olarak kabul edin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazdağları’nda altın madeni yapımıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporuna göre 45 bin ağaç kesildi. 

Uydu görüntülerine dayanan bazı raporlarsa, kesilen ağaç sayısının 195 bin olduğunu öne sürüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU