Bakan Muş: Tüm gıda ürünlerinin anlık takibini yapacak yeni bir sistemi geliştiriyoruz

"En ağır yaptırımları uygulayacağımızın özellikle bilinmesini isterim"

Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “marketlerdeki fahiş fiyatların önüne geçebilmek için” tüm gıda ürünlerini anlık takibini yapacak yeni bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Muş, yeni sistemin ne zaman devreye gireceği konusunda bilgi vermedi.

Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan Muş’un marketlerle ilgili mesajları özetle şöyle:

Amacımız özellikle ulusal düzeyde faaliyet gösteren zincir marketlerin fiyatlarını tüketiciler açısından daha şeffaf ve izlenebilir hale getirmektir. Tüm gıda ürünlerinin anlık takibini yapacak yeni bir sistemi geliştiriyoruz. Fahiş fiyat artışları konusunda hükümetimizce alınabilecek en sert tedbirleri almaktayız. Vatandaşımızın en önemli ihtiyacı olan temel gıdada haksız ve fahiş fiyat artışlarına asla müsaade etmeyiz. Burada en ağır yaptırımları uygulayacağımızın özellikle bilinmesini isterim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muş aynı markadaki ürünlerin farklı marketlerde neden farklı fiyatlara satıldığına yönelik soruya şöyle yanıt verdi:

Esas itibarıyla bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor. Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Bu sistemde kamu olarak bize düşen görev; haksız rekabet, tekelci eğilimler, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozucu ve fiyatları arttırıcı bazı yan unsurların engellenmesi için çalışmak.

Makarna örneğini verdiğiniz için söylemek istiyorum. Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır.

1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir. Aslında, farklı marketlerden daha ucuza alabileceği bir ürün için daha fazla ödemek zorunda kalır.

 Bu ürün için her işletme ayrı maliyete katlanmakta. Mesela, bir tanesi ürünü daha ucuza tedarik ederken bir tanesi pahalıya tedarik ediyor olabilir. İlaveten, birisinin yüksek kira, depolama, nakliye ve operasyonel masrafları varken, bir diğerinin daha düşük olabiliyor.

Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU