ABD, IŞİD’in lideri El-Kureyşi'nin öldürüldüğünü açıkladı

CENTCOM Sözcüsü Buccino, IŞİD’in bölge için bir tehdit olmaya devam ettiğini ve örgütün kalıcı olarak yenilgisine odaklandıklarını belirtti

Fotoğraf: AA

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ebu İbrahim El-Haşimi El-Kureyşi'nin ölümünden sonra IŞİD başına geçen Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi'nin de öldürüldüğünü açıkladı.

CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino, yaptığı yazılı açıklamada, "Ebu el-Hasan el-Haşimi el-Kureyşi'nin ekim ortasında ölümü, IŞİD’e bir başka darbe vurdu. Bu operasyon, Suriye Özgür Ordusu tarafından Suriye'nin Dar'a vilayetinde gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

Buccino, IŞİD’in bölge için bir tehdit olmaya devam ettiğini ve örgütün kalıcı olarak yenilgisine odaklandıklarını belirtti.

IŞİD ile mücadele koalisyonunun bu saldırıda rolünün ne olduğu bilinmiyor.

ABD kuvvetleri, Irak, Suriye, Ürdün sınırının birleştiği El-Tanıf bölgesinde Mugavvir Et-Tavra adlı bir muhalif grupla işbirliği yapıyor.

Grup yakın zaman önce ismini "Suriye Özgür Ordusu" olarak değiştirmişti.

"Yeni lider seçildi" açıklaması

IŞİD’in sözcüsü Ebu Ömer el Muhacir de ölüm duyurusun grubun Telegram hesabından yaptı. 

Sözcünün 10 dakikalık sesli mesajında, El Kureyşi'nin “Allah’ın düşmanları" olarak adlandırdığı kişilerle çatışmada öldürüldüğünü söyledi, ancak daha fazla detay vermedi. 

Sözcü, Ebu el Hüseyin el Hüseyni el Kureyşi olarak anılan bir kişinin liderliğe seçildiğini duyurdu. 

IŞİD’in ilk lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin yerine geçen Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi ise şubatta ABD özel kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeybatısında düzenlediği bir operasyonda öldürülmüştü.

 

AA, BBC, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU