Alzheimer araştırmalarında büyük atılım: Yeni ilaç, klinik denemelerde bilişsel gerilemeyi yavaşlattı

"Alzheimer tedavilerinin başlangıcına tanık oluyoruz"

Dünya çapında 50 milyondan fazla insanın Alzheimer hastalığı veya diğer demans türleriyle mücadele ettiğine inanılıyor (Unsplash)

Britanyalı bilim insanları Alzheimer tedavisinde çığır açan bir çalışmaya imza attı.

University College London'daki (UCL) Demans Araştırma Enstitüsü'nde yapılan klinik deneylerde test edilen bir ilacın, hastalığın erken evrelerindeki kişilerde bilişsel gerilemeyi yavaşlattığı anlaşıldı.

Enstitünün müdürü Bart De Strooper, "Bu, Alzheimer hastaları için gerçek bir tedavi seçeneği sunan ilk ilaç" diye konuştu.

Klinik faydaları biraz sınırlı görünse de zamanla daha belirgin hale gelmesi beklenebilir.

Lecanemab adlı ilaç, beyinde biriken ve beta amiloid adı verilen protein kümelerini ortadan kaldıran bir antikor tedavisi.

Amiloid, beyindeki nöronlar arasındaki boşluklarda toplanan ve Alzheimer'ın ayırt edici özelliklerinden biri olan belirgin plaklar üretiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu plakların Alzheimer'ı ne ölçüde tetiklediği tam olarak bilinmiyor. Ancak önceki araştırmalarda bu proteinlerin bazı hastalarda beyin hücrelerini sürekli olarak yok eden bir süreci başlattığı görülmüştü.

Hakemli bilimsel dergi New England of Journal'da yayımlanan araştırmaya erken evredeki 1795 Alzheimer hastası katıldı. Katılımcılardan bazılarına düzenli olarak Lecanemab enjekte edildi.

Deneyin sonunda ilacın hastaların genel zihinsel becerilerindeki düşüşü 18 ayda yüzde 27 oranında azalttığı görüldü.

Bilim insanlarına göre bu gerileme mütevazı olsa da son derece önemli.

Beta amiloid kümelerini hedefleyen ilaçlar geliştirme fikri ilk kez 30 yıl önce ortaya atılmıştı. Bu fikrin arkasındaki araştırmacı Prof. John Hardy, yeni çalışmayla ilgili yorumlarını şöyle açıkladı:

Bu, tarihi bir başarı. Alzheimer tedavilerinin başlangıcına tanık oluyoruz.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Tara Spires-Jones da "uzun süredir yürütülen araştırmaların yüzde 100 başarısız olduğunu" belirtti. Bilim insanına göre yeni çalışma bu yüzden çok önemli bir ilerlemeye işaret ediyor.

Dünya genelinde bunama teşhisi konan yaklaşık 55 milyon insanın üçte ikisi Alzheimer hastası. Birleşik Krallık'tan gelen verilere göre hastalar genellikle teşhis konduktan sonraki 7 yıl içinde hayatını kaybediyor.

UCL'den nöroloji profesörü Jonathan Schott, "Lecanemab her derde deva değil ama Alzheimer'ın çözümü imkansız bir sorun olmadığına dair kanıt sağlıyor" ifadelerini kullandı:

Bu hastalığın tedavi edilmesi ve hatta bir gün önlenebilir hale gelmesi ihtimal dahilinde.

 

Independent Türkçe, The Guardian, BBC 

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU