İranlı göstericiler milli futbol takımının Dünya Kupası'ndan elenmesini kutladı

"Kim derdi ki üç metre zıplayıp Amerika'nın golünü kutlayacağım!"

İranlı taraftarlar milli takımın ABD'yle oynadığı maç sırasında da tribünde gözaltındayken hayatını kaybeden Mahsa Emini'yi andı (Twitter/@IranIntl_En)

İran erkek milli futbol takımı 29 Kasım akşamı oynanan maçta ABD'ye 1-0 yenilerek FIFA 2022 Dünya Kupası'na veda ederken, rejim karşıtı gösterilerin yoğun olduğu bölgelerde halk yenilgiyi kutladı.

İran takımının İngiltere'ye karşı 21 Kasım'da oynadığı turnuvadaki ilk maçında aldığı 6-2'lik yenilgi de ülkenin birçok kentinde kutlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk maçın başında İran ulusal marşına eşlik etmeyen ama Galler'e karşı oynanan ikinci maça çıkarken tavır değiştiren İranlı futbolcular, yine marşa eşlik etti. 

İran başkenti Tahran'da ABD'nin galibiyetini kutlayanları güvenlik güçleri kovaladı. Merkezi Londra'da bulunan Iran International'ın haberine göre, Tahran'a yakın Kerec, kuzeybatıdaki Erdebil ve Urumiye, güneybatıdaki Ahvaz ve Dizful, kuzeydeki Lahican ve Reşt, güneydeki Kiş ve orta kesimdeki Zencan kentlerinde de sokağa çıkanlar maçın sonucunu kutladı.

Twitter'da İran polisiyle dalga geçmek için "Kurabiye kutusunu bırakıp eline copu aldı" cümlesi sıkça paylaşıldı.

Sosyal medyada yayımlanan video kayıtlarında, Tahran'ın birçok semtinde ABD'nin attığı gol sonrası evlerden kutlama çığlıkları ve düdük sesleri geldiği duyuldu.

Eylül ortasında Tahran'da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp hayatını kaybeden Mahsa Emini'nin toprağa verildiği Kürdistan Eyaleti'nin Sakkız kentinde maçın ardından havai fişekler atıldı. Aynı eyaletteki Senendec ve Merivan'da da motosikletli gruplar tur atarak yenilgiyi kutladı. Kutlamalar, Batı Azerbaycan ve Kirmanşah eyaletlerine de yayıldı.

İranlı futbolcular, turnuva öncesinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yle fotoğraf çektirince protestoculardan tepki almıştı. İran takımına, son 16'ya kalmak için, turnuvanın en siyasi maçı olarak tanımlanan 90 dakikada beraberlik yetiyordu. Rejim karşıtları, böyle bir başarının İran devleti tarafından milliyetçi rüzgar estirmek için kullanılacağını söylüyordu.

İranlı video oyun gazetecisi Said Zaferani, Twitter'da şöyle dedi:

Kim derdi ki üç metre zıplayıp Amerika'nın golünü kutlayacağım!

Galler galibiyeti sonrasında İranlı polislerin sokağa çıkıp kutlama yapmasına göndermede bulunan gazeteci Hamid Caferi şu yorumunu paylaştı:

İslam Cumhuriyeti futbol takımının sirki sona erdi. Artık baskı haberleri güvenlik güçlerinin favori takımının galibiyet veya yenilgisinin arkasına saklanamaz.

Maçtan önce bir grup ABD'li ve İranlı taraftar, gösterilere damga vuran "Kadın, yaşam, özgürlük!" sloganı attı.

 

Independent Türkçe, Iran InternationalŞarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU