İngiltere gol attıkça İranlı protestocular sevindi

Rejim muhalifleri, Dünya Kupası'nı sesini duyurma fırsatına çeviriyor

İngiltere milli takımıyla oynanan futbol maçını Tahran Kitap Bahçesi'nde yan yana oturarak izleyen genç kadın ve erkekler İran'ın farklı yenilgisiyle dalga geçti (AFP) 

Rejim karşıtı gösterilerle sarsılan İran'da erkek milli futbol takımının İngiliz rakibi karşısındaki 6-2'lik hezimeti bazı İranlıları sevindirdi.

Sosyal medyada yaygın paylaşılan görüntülerden birinde, Katar'daki 2022 FIFA Dünya Kupası'nın ikinci gününde (21 Kasım) oynanan maçta İngiltere'nin üçüncü golü atmasının ardından başkent Tahran'ın Şahran semtindeki sakinlerin sevinç çığlıkları ve "Diktatöre ölüm" sloganı attığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halife Uluslararası Stadyumu'ndaki maçı stadyumda izleyen İranlı taraftarların bazıları "Kadın, yaşam, özgürlük!" yazılı dövizler açarken, İran milli marşını ıslıklamıştı. Turnuva öncesi devlet yetkilileriyle birlikte fotoğraf verdikleri için tepki çeken İranlı futbolcular da milli marşa eşlik etmemişti. 

Doha'daki İranlı taraftarlar, gösterileri açıkça desteklediği için gıyabında cezaya çarptırılan eski milli takım kaptanı Ali Kerimi'nin (44) adını taşıyan formalar giyiyor. "Asya'nın Maradona'sı" lakaplı eski FC Bayern München futbolcusu Dubai'de yaşıyor.

Britanya gazetesi Guardian'a soyadını vermeden konuşan 59 yaşındaki İranlı taraftar Muhtar, rejimin futbolu propaganda malzemesi yapabileceğini söyledi:

Yürekten istiyorum ki kazanmasınlar. Sonra oyuncular ülkeye dönüp devlet başkanıyla buluşur, mollalar onları tebrik eder. Yine de umuyorum ki çok gol atarlar ama sonunda kaybederler.

İran takımının şimdiki kaptanı İhsan Hacsafi, maçtan önceki basın toplantısında şöyle konuştu:

Her şeyden önce, İran'da yakınlarını kaybeden ailelere taziye sunmak istiyorum. Kabul etmeliyiz ki ülkemizdeki koşullar doğru yönde değil ve halkımız mutlu değil.

Alman ekibi Bayer Leverkusen'de forma giyen Sardar Azmoun, sosyal medya hesabından "En büyük ceza milli takımdan atılmak ama bu İranlı kadınların saçının tek bir teli için bile ödenecek küçük bir bedel" cümlesiyle tepkisini ortaya koyarken, paylaşımını bir süre sonra kaldırmıştı.

Twitter'da paylaşılan video kayıtlarına göre, maçın ardından Azerilerin çoğunlukta olduğu Zencan Eyaleti'nde kalabalık gruplar yöresel müzik eşliğinde dans ederken, başkent Tahran'da bazı motosikletliler Birleşik Krallık bayrağıyla tur attı.

Tahran'da eylül ortasında 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındığında ölümü üzerine meydana gelen gösteriler İran'ın bütün eyaletlerine yayılmıştı. Emini'nin cenazesi doğduğu Kürdistan Eyaleti kenti Sakkız'da on binlerce kişi tarafından toprağa verilmişti.

Mehabad başta olmak üzere, İran'ın batı eyaletlerindeki birçok kente 20 Kasım'dan itibaren zırhlı araçlar, İslam Devrimi Muhafızları ve rejim yanlısı Besic milisleri akın ederken, Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu, Kürdistan Eyaleti'nin Merivan, Batı Azerbaycan Eyaleti'ndeki Piranşehr ve Kirmanşah Eyaleti'ndeki Cevanrud kentlerinde 20-21 Kasım'da halka ateş açılmasıyla en az 13 kişinin öldüğünü duyurdu. Yurtdışı merkezli insan hakları gruplarına göre, üçüncü ayına giren gösterilerde 400'den fazla kişi öldü, 17 bin civarında kişi tutuklandı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Arab News, Iran International

DAHA FAZLA HABER OKU