"Sıfır Kovid" protestolarıyla sarsılan Çin'de sağlık yetkililerinden çağrı: "Halkın taleplerine gecikmeden yanıt verin"

"Uzun süreli tecrit önlemleri olumsuz etki yaratıyor"

Protestocular, sansürden ve gözaltından kaçınmak için eylemlerde boş dövizler kullanmıştı (Reuters)

Çin'de Ulusal Sağlık Komisyonu, Kovid-19 protestolarının ardından "halkın makul taleplerine gecikmeden yanıt verilmesi için harekete geçme" çağrısı yaptı.

Komisyonun salı günkü basın açıklamasında, son günlerde yaşanan protestolara doğrudan değinilmedi.

Fakat komisyonun sözcüsü Mi Feng, Pekin yönetiminin tepki gören "sıfır Kovid" uygulamasında değişikliğe gitme ihtimaline dair şunları söyledi:

Halkın ihtiyaçlarını en iyi şekilde gözetmek ve uygulamaların halk üzerindeki etkisini mümkün mertebe en aza indirmek için pandemi kontrol önlemlerimizi gözden geçiriyoruz.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden Cheng Youquan ise uzun süreli tecrit önlemlerinin olumsuz sonuçlar yaratacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Uzun süreli tecrit genel olarak halkın hayatını ve çalışmasını etkileyeceği gibi kaygıya da yol açabilir. Böyle yanlış uygulamalarla ilgili adımlar atılmalı ve bunlara başvurulmamalı.

Cheng, tecrit uygulamalarının kapsamının keyfi şekilde genişletilmemesi gerektiğine de dikkat çekerek, yüksek riskli bölgelerle düşük riskli bölgelerin daha iyi şekilde ayrılmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan yetkili, Pekin yönetiminin "sıfır Kovid" politikasının kendi içinde hatalı olmadığını, sorunların yerel yönetimlerin bu politikayı uygulama yöntemlerinden kaynaklandığını savundu.

Çin'de pazartesi günü açıklanan resmi rakamlara göre yerel kaynaklı 38 bin 421 vaka tespit edildi.

Yetkililer, son dönemdeki vaka artışlarının özellikle yaşlılar arasındaki düşük aşılanma oranından kaynaklandığını düşünüyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu, yüksek risk altındaki bu grupta aşılama çalışmalarının artırılması için adımlar atılacağını da bildirdi.
 


Kovid-19 protestoları

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantinadaki bir apartmanda 24 Kasım'da çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Apartmandakilen karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin de metal bariyer ve engellerle çevrili siteye giremediği için yangına zamanında müdahale edemediği iddiaları tepki toplamıştı.

Yangın, Çin genelinde katı pandemi tedbirlerine karşı artan memnuniyetsizliği tepkiye dönüştürerek, Şanghay, Pekin ve diğer şehirlerde protesto gösterilerini tetiklemişti.

Çok sayıda üniversitenin kampüsünde eylem düzenlenmiş ve yangında hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri yapılmıştı.

Ellerinde beyaz dövizler taşıyan öğrenciler, "Özgürlük istiyoruz", "Karantinaya hayır" sloganlarıyla tepkilerini dile getirmişti.



Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU