Mithat Sancar: İktidarın Suriye'deki müttefiki ÖSO çeteleri

HDP Eş Genel Başkanı Sancar "Taksim’deki saldırıda ortaya çıkan veriler Suriye’deki çetelerle hatta IŞİD'le bağlantıya işaret ederken bunların üstü karartılıyor. MHP ilçe başkanıyla failin telefon görüşmesi gündemden düşürüldü" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında komuşuyor.

Konuşmasında Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde açıklama yaptığı sırada öldürülen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasına değinen Sancar ""Tahir Elçi başta olmak üzere, karanlık cinayetleri aydınlatma, sorumlularıyla ve bunu yaratan sistemle hesaplaşarak ortak demokratik geleceği ve adalete güveni sağlayabiliriz. Elçi cinayetinin tüm aşamaları, yaşanan gelişmelerle birlikte Meclis araştırması açılmasını teklif ediyoruz, gelin komisyon kuralım" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün 50 kadına yönelik operasyon da Sancar'ın açıklamalarında yer buldu.

Sancar şunları kaydetti:

Bu sabah, kadınlara yönelik büyük bir gözaltı operasyonu başlattı iktidar. Çok sayıda kadın gözaltına alındı. Kadınların mücadelesini kırmaya çalışan bu operasyonlar derhal son bulmalı. Gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı. Bu yöntemlerle kadın mücadelesini bastıramazsınız.

"İktidarın müttefiki ÖSO çeteleri"

İktidar tarafından sıkça dile getirilen Suriye'ye kara operasyonu konusunda da açıklamalarda bulunan Sancar şöyle devam etti:

Türkiye'nin önünde iki ana gündem var; biri yoksulluktur, sefalettir, açlıktır, işsizliktir, zulümdür, baskıdır... İktidarın gündemi ise halkın gerçek gündemini bastırmaya ve unutturmaya yönelik politikalardır. 

Bu politikaların başında da savaş planları gelmektedir. Sokağa ve iktidarın psikolojisine baktığımızda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor; halk, geçim derdinde; AKP MHP iktidarı ise kendi iktidarlarının bekası için savaş peşinde. Savaş, tüm toplumu saran bir şiddet iklimini beraberinde getiriyor. 

Suriye'ye yönelik operasyon gündemde tutuluyor icazet arayşları var iktidarın çeşitli pazarlıklar yapılıyor.

Peki bu operasyonda müttefiki kim iktidarın, ÖSO çeteleri. Kim bunlar. Yıllarca Suriye'de insanlık suçu işlediği uluslararası kuruluşlar tarafından da çıplak gözle gözlem yapanların da dile getirdiği bir gereçek. Bunlarla işbirliğinin Suriye ve Türkiye halklarına ne fatura çıkaarcağını öngörkem bu kadar zor mu? 

Taksim’deki saldırıda ortaya çıkan veriler Suriye’deki çetelerle hatta IŞİD'le bağlantıya işaret ederken bunların üstü karartılıyor. MHP ilçe başkanıyla failin telefon görüşmesi gündemden düşürüldü. Bu karanlık senaryo bugünü esir alma, geleceği zapt etme operasyonudur.

6'lı masanın dün açıkladığı anayasa taslağını da eleştiren Sancar, "Cumhurbaşkanlığı sistemini lağvetme, parlamenter sistemi yürürlüğe koymuş bir öneri bu. İçinde olumlu pek çok madde var ancak toplamına baktığınızda bu önerinin gerçek bir demokrasi, güçlü bir demokrasi için eksik ve zayıf kaldığını görebilirsiniz. Bir tür tamirat programı ortaya koyuyor bu öneri. Cumhurbaşkanlığı sistemi yürürlüğe girdikten sonra yaşanan tahribatların bir kısmının onarılması... Hedef bu. Sürekli kriz ve çatışma üreten sistemin kendisine dönük bir dönüştürme, değişiklik iradesi var mı? O iradeyi göremiyoruz" dedi.

 

.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU