Batı Afrika'da 7 devletten cihatçı örgütlere karşı ortak savunma gücü hazırlığı

"Gana ordusu yaklaşık 16 bin personelden oluşuyor. Nijerya'da daha kalabalık haydut grupları var"

Fransa ordusu 2013'ten beri Mali'de İslamcı militanlara karşı operasyonlar yürütüyordu (Reuters)

Batı Afrika'daki 7 ülkenin, İslamcı militanlara karşı kurmaya karar verdiği ortak askeri gücün önümüzdeki ay faaliyetine başlaması bekleniyor. 

IŞİD ve El Kaide bağlantılı olduğu belirtilen örgütlerin saldırıları bölgede güvensizlik ortamını artırırken, son iki yılda Mali'de ve Burkina Faso'da askeri darbelere zemin hazırladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler'e göre, bu yılın ilk yarısında bölgedeki çatışmalarda 2 bin kişi öldü, 2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı ve yaklaşık 10 milyon kişi gıda yardımına muhtaç hale düştü. 

Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya bu ay arka arkaya yaptıkları açıklamalarda, Rusya'yla ilişkileri gelişen askeri cuntanın yönettiği Mali'deki askeri güçlerini çekeceklerini duyurdu. 

Gana başkenti Akra'da geçen hafta buluşan Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gana, Mali, Nijer ve Togo devlet liderleriyle Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Afrika Birliği ve Avrupa Birliği temsilcileri, 5 yıl önce başlattıkları askeri ve istihbarat işbirliğini büyüterek ortak güç kurma kararı almıştı. 

Toplantıya ev sahipliği yapan Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, militanların Batı Afrika'nın güneyindeki sahil bölgelerine yayıldığına dikkkat çekti.

Gana Ulusal Güvenlik Bakanı Albert Kan-Dapaah, haber portalı Semafor'a yaptığı açıklamada, ülke ordularına takviye kuvveti görevi yapacak gücün planlamasının sürdüğünü söyledi: 

Bölgeden, özellikle Mali'den Batılı askerlerin çekilmesinden kesinlikle kaygılıyız ama Akra Girişimi kendi sorunlarımıza yerli çözüm üretebilir.

ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Touray, "terörizme ve şiddet kullanan köktencilere karşı" bu girişimi desteklediklerini dile getirdi.

Lagos'taki danışmanlık şirketinin ortağı Cheta Nwanze, Boko Haram ve IŞİD'in Batı Afrika kolu gibi örgütlerle mücadele deneyimine sahip 223 bin kişilik Nijerya ordusunun bu güç içinde olmamasının büyük eksiklik olacağını söyledi:

Gana ordusu yaklaşık 16 bin personelden oluşuyor. Nijerya'da daha kalabalık haydut grupları var, yani Britanyalılar bunu sadece afili laflarla değil personel bakımından da desteklemeye istekli değilse boşuna zaman harcıyoruz demektir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'yı paralı askerlik şirketi Wagner Grubu ve propaganda aygıtları aracılığıyla Mali'de ve bölgede Fransız karşıtı duyguları körüklemekle suçlamıştı. 

Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, bu ay başında yapılan 8. Dakar Uluslararası Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu'ndaki konuşmasında, Fransa'yı eleştirdi:

Mali, egemenliğine, stratejik seçimlerine ve ortaklık tercihlerine saygı duyulmasını, Malililerin hayati çıkarlarının dikkate alınmasını istiyor. Bunlara uyulursa Mali'nin, Fransa dahil olmak üzere hiçbir ortakla sorunu olmaz.

Fransa'nın hava sahası ihlallerini şikayet eden Mali'nin başvurusu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde değerlendirilmeyi bekliyor.

Gelişmeleri yorumlayan All Africa internet sitesi editörü Michael Tantoh şöyle yazdı:

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın dediği gibi, Afrika olmadan Fransa, Üçüncü Dünya ülkesi durumuna düşer. Ancak yeni nesil Afrikalılar, Frankofon Afrika'nın sömürgecilik geçmişinden kopmaya çok istekli gözüküyor.

 

Independent Türkçe, Semafor, All Africa

DAHA FAZLA HABER OKU