Trump binlerce IŞİD savaşçısını “Avrupa’ya” salmakla tehdit etti

ABD Başkanı, aşırılık yanlısı savaşçıları serbest bırakacağına dair ilk kez gözdağı vermiyor

Geçen yıl çekilen bu kare, Trump'la Avrupalılar başta olmak üzere dünya liderleri arasındaki fikir ayrılığının özeti olarak görülmüştü (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupalı ülkelerin terör örgütü IŞİD’e katılan yurttaşlarını geri almaması halinde Suriye’de tutulan “binlerce” IŞİD savaşçısını Avrupa’ya salıvermekle tehdit etti.

Avrupa kökenli yaklaşık 800 IŞİD savaşçısının yanı sıra binlerce kadın ve çocuk, şu sıralar Suriye’nin kuzeyinde ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından tutuluyor.

Trump yönetimi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin hükümetlerine IŞİD’e katıldığından şüphelenilen yurttaşlarını geri almaları için baskı yapıyor. Ancak bu ülkelerin büyük çoğunluğu, söz konusu kişilerin dönüşlerinde güvenlik riski teşkil edebileceğinden endişe duyuyor ve bu konuda adım atmada isteksiz davranıyor.

Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere açıklama yapan Trump, “Elimizde Avrupa’nın geri almasını istediğimiz binlerce IŞİD savaşçısı var. Onları geri alacaklar mı bir bakalım. Almazlarsa da muhtemelen onları Avrupa’ya salacağız” dedi.

SDG’nin elinde IŞİD’le bağlantılı olduğu iddia edilen -Iraklı ya da Suriyeli savaşçılar dışında- yaklaşık 13 bin yabancı bulunduğu tahmin ediliyor. Çoğunluğu terör örgütü halifeliğinin çöktüğü mart ayında tutuklanan bu kişiler arasında iki bin erkeğin yanı sıra nüfusu 11 bine ulaşan kadınlar ve çocukların bulunduğu belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alıkonan kişiler arasında 9 erkek, 20 kadın ve 30 çocuğun İngiliz yurttaşı olduğu sanılıyor. IŞİD’e katılmak için 15 yaşındayken Bethnal Green’deki evini terk edip Suriye’ye giden Şamima Begüm de bu kişiler arasında yer alıyor.

Perşembe günü yaptığı değerlendirmede diğer ülkelerden IŞİD üyeleriyle Avrupalı savaşçıları birlikte zikrettiği görülen Trump, “Avrupa’nın geri almasını istediğimiz 2 bin 500 IŞİD savaşçısı var. Çünkü onlar Avrupa’ya, Fransa’ya, Almanya’ya ve diğer çeşitli yerlere gidiyordu” dedi.

ABD Başkanı’nın bu açıklamaları, 2020’de Beyaz Saray için yapılacak seçimlerde Hawaii’den yarışacak Demokrat Partili kadın Kongre üyesi Tulsi Gabbard’la ilgili gazetecilerin sorularına yanıt verirken geldi.

Trump’ın Suriye’de tutulan Avrupalı IŞİD savaşçılarını salmakla tehdit etmesiyle ilk kez karşılaşılmıyor. IŞİD halifeliğinin düşüşünün hemen öncesinde şubat ayında yaptığı açıklamada Trump, “İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklere, ABD’nin Suriye’de yakaladığı 800’den fazla IŞİD savaşçısını geri almaları ve bu kişileri yargılamaları” çağrısını yapmıştı.

Trump bu konuda yaptığı Twitter paylaşımında “Halifelik düşmek üzere. Onları salıvermek zorunda kalacağımız bir seçenek iyi olmaz” demişti.

Şüphelileri alıkoyan ABD destekli milis kuvveti SDG, bu kişileri belirsiz bir süre için tutmaya devam etme güçlerinin olmadığını açıklamış, IŞİD zanlılarının yargılanması için de uluslararası bir mahkeme kurulmasını önermişti.

Ne var ki böyle bir mahkemenin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından desteklemesi gerekecek ve bu da muhtemelen, SDG’yi yönetimine karşı bir tehdit olarak gören Suriye hükümetinin müttefiki Rusya tarafından veto edilecek.

Öte yandan ABD ordusu komutanları, IŞİD üyelerinin ailelerinin tutulduğu Suriye’deki kamplarda yeni nesil cihatçıların yetiştirilmekte olduğu uyarısında bulunmuştu.

IŞİD’i yenilgiye uğratan uluslararası koalisyonun komutan yardımcısı Tümgeneral Alexus Grynkewich, The Independent’a özel yaptığı açıklamada, kamplarda radikalleşme potansiyeli olduğunu belirtirken, bu durumu devam eden askeri operasyonlar dışında cihatçı gruba karşı mücadelede “uzun vadeli en büyük stratejik risk” diye nitelemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU