Trump: Demokratlar bizim savunduğumuz her şeyi reddeden 4 aşırı solcu tarafından yönetiliyor

ABD Başkanı, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’i de tiye aldı

(AP)

Kongre’nin Demokrat Partili kadın üyelerine karşı eleştirilerini ikiye katlayan Donald Trump, bu partinin “(Cumhuriyetçilerin) savunduğu her şeyi reddeden 4 aşırı solcu” tarafından yönetildiğini iddia etti.

Ohio eyaletinin Cincinati şehrinde destekçileriyle bir araya gelen ABD başkanı, beyaz tenli olmayan Kongre üyesi 4 kadından bahsettiğinde kalabalık, iki hafta önce Florida’da olduğu gibi ırkçı tezahüratta bulunmadı.

Ancak ABD başkanı Hillary Clinton hakkında konuşurken kalabalık “onu hapse at” diye slogan atmaya başladı. Trump, kendisini Beyaz Saray’a götüren 2016 seçimlerinde Clinton'ı, “Kestane Eyaleti" diye de anılan Ohio'da yenilgiye uğratmıştı.

ABD başkanı ayrıca, “Cumhuriyetçiler ülkemizi geliştirmek için her gün uğraşırken öfke dolu Demokrat Parti Amerika’yı bölmeye çalışıyor” dedi.

Demokrat Parti şu an savunduğumuz her şeyi reddeden 4 aşırı solcu tarafından yönetiliyor.

“Polemik” yaratmaktan kaçındığını iddia eden Trump, belki de bu yüzden kadın kongre üyeleri hakkında konuşurken sözü kısa kesti ve isimlerini bile anmadı. Trump'ın sözlerine konu olan isimlerse Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, İlhan Ömer ve Rashida Tlaib.

Geçen ay Trump’ın 4 kadın kongre üyesine dair attığı "evlerine dönsünler” tweet'i, yaygın şekilde eleştirilmiş ve paylaşımları Temsilciler Meclisi tarafından resmen ırkçı diye kınanmıştı. Öte yandan 20 yıl önce ailesiyle Somali’den kaçarak ABD’ye mülteci olarak yerleşen Ömer dışında diğer üç kongre üyesi ABD doğumlu.

Perşembe günü, başkanın ilerici kadınlara dair görüşlerini kınayan meclis tasarısı lehine oy veren 4 Cumhuriyetçi kongre üyesinden biri, yeniden seçilmek istemediğini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teksas’ın 23. kongre bölgesini temsil eden, Temsilciler Meclisi’ndeki tek siyahi Cumhuriyetçi Will Hurd, Trump’ın ifadelerini ırkçı ve yabancı düşmanlığı diye kınamıştı.

Geçen ay CNN’e konuşan Hurd, “Bakın ben Temsilciler Meclisi’ndeki tek siyahi Cumhuriyetçiyim. Pek çok Cumhuriyetçinin kendini göstermediği topluluklara muhafazakar bir mesaj almak için giriyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Bu tavırsa düşüncelerimizi ve parti programımızı kendisini Cumhuriyetçi Parti’yle özdeşleştirmeyen topluluklara taşımamızı zorlaştırıyor.

Hurd'ün açıklamaları, Trump’ın Cincinati Belediye Başkanı John Cranley de dahil olmak üzere ülke çapından Demokrat belediye başkanlarına saldırdığı esnada gelmişti.

Trump ayrıca, ABD Bank Arena’da toplanan kalabalığın rekor kırdığını iddia etti ve “Demokratların” sağlık ve güvenlik gerekçeleriyle daha fazla kişinin içeri alınmasına engel olduğunu öne sürdü.

ABD Başkanı etkinlik sırasında Eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’i de tiye aldı. Mueller’in Capitol Hill’de verdiği ifade Trump’ı görevinden azletmek isteyen Demokratların enerjisini tazelemişti.

74 yaşındaki savcının zaman zaman kafası karışmış gibi görünmesine atıfta bulunan Trump, “(O) sertti, değil mi?” diye konuştu.

O bir çivi kadar keskindi!

ABD Başkanı ayrıca Demokratların çarşamba gecesi gerçekleşen başkanlık tartışmasına dair de konuştu. Tartışmada gelecek sene partinin başkan adaylığı için yarışacak bazı adaylar Eski Demokrat Başkan Barack Obama’nın mirası eleştirmişti. Trump da adayların kendisinden daha çok Obama’ya yüklendiğini iddia etti.

Öte yandan Trump’ın konuşması “Amerika’yı göçmenler inşa etti” pankartı taşıyan ve slogan atan protestocular tarafından bölündü. ABD Başkanı konuşmasına yaklaşık üç dakika ara verdi ve pankart, güvenliğin protestocuları dışarı çıkardığı esnada yırtıldı. Ardından Trump konuşmasına, “Cincinati 'Demokrat' bir belediye başkanınız var mı?”  diyerek devam etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU