Mısır'ın çılgın projesi: İskenderiye açıklarında yapay ada

Ekonomik gidişata rağmen Ebukir modern liman kenti projesi yürürlükte

İskenderiye ve Ebukir sahili açıklarında antik dönemden kalma şehir kalıntıları, gemi batıkları ve eserler bulunuyor (Twitter/@premisedata)

Mısır hükümeti, İskenderiye kentinin kuzeydoğusundaki Ebukir Körfezi açıklarında Akdeniz'in ilk yapay adasını inşa etmeyi planlıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin yetkililerle 15 Kasım'da yaptığı toplantının ardından yapılan resmi açıklamaya göre, İskenderiye vilayeti kalkınma planı çerçevesinde, Ebukir'de yeni bir modern şehir kurulması hedefleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akdeniz'in ilk yapay adasının da inşa edileceği vurgulanan açıklamada, projenin süresi ve maliyetiyle ilgili bilgi yer almadı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi'nin 15 Kasım'da yaptığı açıklamaya göre, Akdeniz'deki en büyük limanı içeren projede turistik alanlar, lüks oteller, konut kuleleri, pazar kompleksleri, restoranlar, hastaneler, tedavi ve sağlık merkezleri ve spor kulüpleri de bulunuyor.

Plana göre, İskenderiye'nin doğu ve orta mahalleleri üzerindeki baskı hafifleyecek, vatandaşların ve araçların hareketliliği kolaylaşırken ticaret hızlanacak.

Mısır Ulaştırma Bakanlığı martta akaryakıtla çalışan Ebukir demiryolu hattının elektrifikasyonu için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'yla (EBRD) 250 milyon euro hacminde anlaşma imzalamıştı. Projeye, Avrupa Kalkınma Bankası 750 milyon euro, Fransız Kalkınma Ajansı 250 milyon euro ve Asya Altyapı Kalkınma Bankası 200 milyon euro destek sözü vermişti.

Tedarik zincirlerindeki bozulma ve gıda ticareti krizinden en çok etkilenen ülkelerden Mısır'ın dış borcunun 160 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. 

Geçen ay Mısır'ın IMF ile anlaşarak serbest bir kur rejimine geçeceğini açıklamasının ardından Mısır Lirası dolar karşısında dakikalar içerisinde yüzde 15 değer kaybederek tarihi düşük seviyesine geriledi.

Yaklaşık 5 yıldır döviz kriziyle boğuşan Mısır, iki yıl sabit kur politikası uyguladıktan sonra martta yüzde 15'lik devalüasyona gitmişti. 

 

Independent Türkçe, Şarku'l Avsat, Middle East Monitor, Egypt Today

DAHA FAZLA HABER OKU