Kendi kendine endoskopi yapan Hintli doktor sosyal medyayı salladı

"Haftaya kendi kendime apandisit ameliyatı yapacağım, bana katılın"

Doktor bu işlemle endoskopi cihazı üzerindeki manevralarını geliştirmek istedi (Galaxy Hospital / YouTube)

Hindistan'da bir doktorun kendi kendine endoskopi yaptığı anların görüntüleri sosyal medyada viral oldu.

Görüntülerdeki kişinin Uttar Pradesh eyaletindeki Galaxy Hospital'da görev yapan gastroenterolog Dr. Nitin Joshi olduğu öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ucunda ışıklı küçük bir kameranın olduğu ince tüp şeklindeki bir cihaz yardımıyla yemek borusu, mide ve bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemin incelenmesine endoskopi adı veriliyor. İşlem sırasında söz konusu cihaz hastaların ağzından içeri sokuluyor ve iç organları kamerayla görüntüleniyor.

Endoskopi genellikle mide hastalıkları ve kansızlık şikayetiyle hastaneye başvuran kişilere uygulanıyor. İşlemin türüne göre hastalara anestezi uygulanabiliyor.

Twitter'da Britanyalı gastroenterolog Keith Siau'nun paylaştığı videoda ise Hintli doktorun ayakta dururken endoskopi cihazı ağzından içeri soktuğu ve kendi kendini muayene ettiği görülüyor.

Endoskopi işlemi çoğu hasta için rahatsız edici olabiliyor. Videoda Dr. Joshi'nin de muayene sırasında sıklıkla öğürmesi göze çarpıyor.

Ancak doktor buna rağmen dirayetini kaybetmiyor ve işlemin sonunda kamerayı içinden çıkarmayı başarıyor.

 


Twitter kullanıcıları ve diğer sağlık çalışanları, yaklaşık 1800 kişinin beğendiği videoya karmaşık tepkiler verdi. Bazı kullanıcılar olayı çok korkunç bulurken, bazıları da esprili yorumlar yaptı.

Profilinde ürolog olduğunu belirten David Canes adlı bir kullanıcı, "Bütünüyle korkunç" diye yazdı. Genel cerrahi eğitimi gördüğünü belirten Andrea Giorga adlı bir diğer kullanıcı ise esprili bir yorumda bulundu:

Haftaya kendi kendime apandisit ameliyatı yapacağım, bana katılın.

Hastanenin konuyla ilgili açıklamasında ise aslında bunun bir çeşit deney olduğu belirtildi:

Bu deney ve deneyimin amacı, sedasyon (sakinleştirici) olmaksızın endoskopi yapılan hastaların hissettiği ağrı ve ıstırabı değerlendirmekti.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Galaxy Hospital

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU