G20'de liderler aile fotoğrafı çektirmeyecek

Endonezya'da düzenlenecek zirveye Vladimir Putin yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gidecek

Putin, geçen yıl İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Zirvesi'ne videokonferans aracılığıyla katılmıştı (AFP)

Endonezya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'nde dünya liderleri, Rusya'yla aynı kareye girmemek için aile fotoğrafı çektirmeyecek.

15-16 Kasım'da Endonezya'nın Bali adasında yapılacak zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dahil 20 ülkenin liderleri katılacak.

Fakat Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian, zirvenin başında geleneksel olarak çekilen aile fotoğrafında liderlerin, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'dan bir temsilciyle aynı karede yer almak istemediğini aktardı.

Öte yandan hangi liderlerin fotoğraf çektirmeye itiraz ettiğine dair bilgi paylaşılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

G20 Zirvesi yetkililerinden Luhut Binsar Pandjaitan, bu hafta yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zirveye katılmama kararı aldığını belirtmişti.

Bunun yerine Rus heyetine ülkenin Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık edecek.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlattığı savaş, bundan önceki G20 zirvelerinde de tansiyona neden olmuştu.

Endonezya'nın temmuzda ev sahipliği yaptığı G20 Dışişleri Bakanları Zirvesi'ne katılan Lavrov, burada çektirilen aile fotoğrafında yer almamıştı.

Rus bakanın diğer mevkidaşları tarafından boykot edildiği öne sürülürken, Lavrov ise fotoğrafta yer almayı kendisinin istemediğini savunmuştu.

ABD'nin başkenti Washington'da nisanda düzenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda da Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov konuşurken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dahil birçok bakan salonu terk etmişti.

G20 topluluğunda Türkiye, Rusya, ABD ve Çin'in yanı sıra Almanya, BK, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği Komisyonu yer alıyor.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU