HDP'li Paylan'dan Varlık Vergisi Kanunu için yasa teklifi

Paylan, “TBMM 80 yıl önce çıkardığı bu yasa nedeniyle Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi vatandaşlarından özür dilemeli ve bu vatandaşların zararlarının tazmini gerçekleştirmelidir” dedi

Fotoğraf: Twitter 

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye'deki azınlık vatandaşların mağduriyetine neden olduğunu belirttiği Varlık Vergisi Kanunu'nun kaldırılması için TBMM'ye kanun teklifi sunduğunu belirtti.

Paylan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 80 yıl önce TBMM'de Varlık Vergisi Kanunu'nun çıkarıldığını, bu kanunun hedefinde Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudi vatandaşların olduğunu ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çıkarılan yasanın, tarihçilerin değil, bugünün konusu olduğunu ifade eden Paylan, "Bir ülke elbette varlık vergisi kanunu çıkarabilir ama bu kanun tamamen azınlıklara yönelik bir kanundu. Çok geriye gitmeye gerek yok, bu kanunun yıkımını yaşayanlardan birisi de dedemdi. Dedemin bir evi, bir ayakkabı dükkanı vardı. Varlığı karşılığında ödemesi gereken vergi 50 lira iken kanun ile 500 lira vergi ödemek zorunda bırakıldı" diye konuştu.

Paylan, 1940 yılında azınlıkların, Türkiye Cumhuriyeti nüfusunun yüzde birini dahi oluşturmadığını ancak söz konusu yasa gereği toplanan verginin yüzde 90'ının bu azınlıklardan tahsil edildiğini ileri sürerek, şunları aktardı:

Türkiye Cumhuriyeti bununla yüzleşmek zorundadır. Bu amaçla bugün TBMM'ye bir yasa teklifi sundum. TBMM 80 yıl önce çıkardığı bu yasa nedeniyle Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi vatandaşlarından özür dilemeli ve bu vatandaşların zararlarının tazmini gerçekleştirmelidir. Adalet için geç değil. TBMM'yi bu ayıptan kurtulması için sorumluluğa davet ediyorum.

11 ay sonra yürürlükten kaldırıldı 

TBMM, 11 Kasım 1942 tarihinde “4305 sayılı Varlık Vergisi Hakkında Kanun” adını taşıyan yasayı kabul etti. 11 aylık uygulamadan sonra 17 Eylül 1943 tarih ve 4501 sayılı üç maddelik bir yasa ile yürürlükten kaldırıldı.

İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı olumsuz koşulları istismar ederek zenginleşen vurguncu ticaret burjuvazisini vergilendirmek amacıyla yürürlüğe konulan Varlık Vergisi, din ve ırk ayrımını esas alan ve yabancı düşmanlığına kadar giden uygulamalara sebebiyet vermiştir.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU