Babacan: Cihan Kolivar’ın ifadeleri nedeniyle tutuklanması son derece ağır bir karar

DEVA lideri, “Fikir ve ifade özgürlüğü herkes içindir” dedi

Katıldığı programda, ekmek fiyatına gelen zamlar ve ekmeğin kaç TL olması gerektiği ile ilgili tartışma sırasında “Ekmek, aptal toplumların temel gıda maddesidir" diyen Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’ın tutuklanmasına DEVA Partisi lideri Ali Babacan’dan tepki var.

Babacan, “Kolivar’ın ifadeleri nedeniyle tutuklanması son derece ağır bir karar” diyerek, fikir ve ifade özgürlüğünün herkes için olduğunu vurguladı.

Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Babacan, “Her tartışmayı karakolda bitirerek, birilerini sürekli sanık sandalyesine oturtarak hiçbir yere varamayız” değerlendirmesinde bulundu.

Kolivar, Habertürk TV’de katıldığı programda, ruhsatsız fırınların ekmek fiyatlarını artırdığını savunurken “Ekmek, aptal toplumların temel gıda maddesidir" demiş, bazı ülkelerin tüketim miktarlarına dair değerlendirmede bulunmuştu:

Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezbere konuşmuyorum. Türkiye’de ekmek, kişi başı tüketim 210 kilo. İsveç, Norveç, Danimarka, Japonya, İngiltere’de de 45-50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor.

Kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 301/1 maddesi uyarınca "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" suçundan resen soruşturma başlatılan Kolivar, polis ekiplerince gözaltına alınmıştı.

Gözaltındaki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilen Kolivar, daha sonra adliyeye sevk edildi.

Burada sorgulandığı nöbetçi cumhuriyet savcısı tarafından tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Cihan Kolivar'ın tutuklanmasına karar verildi.

Kararda, Kolivar'ın delillerin henüz toplanmamış olması, mevcut delil durumu, atılı suçun niteliği ve öngörülen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alınarak "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan tutuklanmasına hükmedildiği belirtildi.

"Geçmiş tarihteki tweetleri endeniyle tutuklandı"

Kararın ardından Kolivar'ın avukatı Bilge Çiftçi ile oğlu Kerem Kolivar, İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Avukat Çiftçi, müvekkilinin "Türk milletini, devleti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçundan dün gözaltına alındığını ve bugün savcılık huzurunda ifade verdiğini söyledi.

Müvekkilinin geçmiş tarihli tweetleri sebebiyle dosyasına "Cumhurbaşkanına hakaret"ten bir soruşturma daha eklendiğini, bu suçtan tutuklanmaya sevk edildiğini ve tutuklandığını aktaran Çiftçi, "Tweetlerdeki sözler itibarıyla doğrudan bir kişiye yönelim yok. Genel cümleler kurulu ama ne yazık ki 'Cumhurbaşkanına hakaret' yorumuyla dosyaya intikali gerçekleştirildi ve sevk maddesi olarak da dosyaya bu konu edildi. Tabii ki suçlamaları kabul etmiyoruz. Hakaret ve aşağılama söz konusu değildir. İtirazlarımızı yapacağız" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU