HDP Sözcüsü Ebru Günay: Başörtüsü meselesinin bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz

Günay, başörtüsü konusunun CHP tarafından gündeme getirilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, "İktidar da bunu bir tür fırsatçılığa çevirerek ortalığı bulandırıyor" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Sözcüsü Ebru Günay, başörtüsü ile ilgili düzenlemenin, bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmadıklarını bildirdi.

Günay, bugün toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin en sıcak gündemlerinden birini, başörtüsü tartışması üzerine gündeme gelen anayasa değişikliği konusunun oluşturduğunu hatırlatan Günay, bir anayasa değişikliği yapılacaksa sadece başörtüsüyle ilgili değil, toplumun temel hak ve özgürlüklerini geliştirecek bir değişikliğin yapılması gerektiğini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ebru Günay, şöyle devam etti:

Başörtüsü meselesinin bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Esasen CHP tarafından bu şekilde gündeme getirilmesini de doğru bulmuyoruz. İktidar da bunu bir tür fırsatçılığa çevirerek ortalığı bulandırıyor. Anayasanın en önemli özelliği eşitlikçi ve özgürlükçü olmasıdır. Evet özgürlük ama herkes için özgürlük, her inanç, kültür, dil, kimlik için sınırsız özgürlüğe varız.

Anayasaların toplumsal sözleşme metinleri olduğunu, katılımcı ve çoğulcu bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Günay, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan partiler değil, Meclis dışında kalan partilerin ve tüm toplumsal kesimlerin de bu değişiklik sürecine katılımının sağlanması gerektiğine dikkati çekti.

"Partimizin kiminle görüşüp görüşmeyeceğine yetkili kurullarımız ve halkımız karar verebilir"

AK Parti'nin siyasi parti ziyaretlerine de değinen Günay, şunları kaydetti:

Biz, siyaseti çözüm aracı olarak görüyor ve öyle değerlendiriyoruz. Bir yandan mücadelemizi en üst düzeyde yürütürken öte yandan müzakere ve diyaloğu da önemsiyoruz. Bizim iktidara yönelik eleştirilerimiz, iktidarla ve onun zihniyetiyle mücadelemiz ortadadır. Dolayısıyla otoriter zihniyeti kim temsil ederse etsin onunla mücadelemiz devam edecek. Ayrıca partimizin kiminle görüşüp görüşmeyeceğine, nasıl siyaset yapacağına, nerede duracağına yetkili kurullarımız ve halkımız karar verebilir. HDP, irade beyanını halktan alır ve halka hesap verir. Hem muhalefetin hem de iktidarın partimizi ve tabanımızı muğlak tartışmalara çekerek, kafa bulandırmasına asla izin vermeyiz. Yerimiz de duruşumuz da siyaset tarzımız da nettir.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU