Avrupalıların neredeyse yarısı çocuklarını besleyebilmek için kendi öğünlerinden kısıyor

STK-Ipsos anketine göre, Avrupalıların dörtte biri ekonomik durumlarının "tehlikede" olduğunu düşünüyor

Avrupalılar, pandemi ve Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle yükselen enflasyona karşı birçok protesto düzenlemişti (Reuters)

Fransız sivil toplum kuruluşu (STK) Secours Populaire'in ülkenin önde gelen araştırma şirketlerinden Ipsos'la düzenlediği çalışmada, 4 Avrupalı'dan biri ekonomik durumun "tehlikeli bir noktada" olduğunu söyledi.

Almanya, İtalya, Yunanistan, Polonya, Birleşik Krallık ve Fransa'dan 6 bin kişinin katıldığı çalışmada, katılımcıların yüzde 54'ü son üç yılda çoğunlukla artan gıda, akaryakıt, ısınma ve kira masrafları nedeniyle alım güçlerinin azaldığını belirtti.

Katılımcıların ortalama yüzde 27'si ekonomik durumlarının "tehlikeli bir noktada" olduğunu belirterek, tek bir beklenmeyen masrafın tüm dengelerini bozabileceğini söyledi. Yüzde 55'lik kesimse harcamalarına dikkat etmek zorunda olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alım gücünde en fazla düşüş yaşanan ülkenin Yunanistan olduğuna dikkat çekildi. Yunan katılımcıların yüzde 68'i alım güçlerinin "çok fazla" düştüğünü belirtirken, bunu yüzde 63'le Fransa, yüzde 57'yle İtalya, yüzde 54'le Almanya, yüzde 48'le Birleşik Krallık ve 38'le Polonya takip etti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 80'i kötü ekonomik koşullar nedeniyle ciddi değişikliklere gittiğini söyledi.

Seyahat harcamalarını kısanların oranı yüzde 62 olurken, ısınma masraflarını kısanların oranıysa yüzde 47'ydi. Avrupalıların yüzde 42'si ailelerinden ya da arkadaşlarından borç almak zorunda kaldığını söylerken, yüzde 40'ı ek iş bulmak, yüzde 29'u da öğün atlamak durumunda kaldığını ifade etti.

6 ülkeden ebeveynlerin yüzde 48'i çocuklarını besleyebilmek için kendi öğünlerinden kıstığını söyledi.

Öte yandan ekonomik durumdan en fazla hangi grubun etkilendiğine dair yanıtlar ciddi farklılık gösterdi.

Almanya'dan araştırmaya katılanların yüzde 61'i ekonomik sorunlardan ötürü en çok risk altında kalan grubun emekliler olduğunu söyledi.

İtalyanların yüzde 57'si gençlerin en fazla risk altında olduğunu savunurken, BK'dekilerin yüzde 55'iyse bu gruba tek ebeveynli ailelerin yer aldığını ifade etti.



Independent Türkçe, Guardian, Secours Populaire

DAHA FAZLA HABER OKU