Yeni araştırma: Kovid-19 beyinde Parkinson hastalığıyla aynı etkiyi yaratıyor

"Bu bir tür sessiz katil çünkü uzun yıllar boyunca herhangi bir semptom görmüyorsunuz"

Parkinson hastalarında yorgunluk, bilişsel fonksiyonlarda azalma, davranış bozuklukları, görmeyle ilgili problemler görülebiliyor (Independent Türkçe /Midjourney)

Avustralyalı araştırmacılara göre, Kovid-19'un beyinde başlattığı inflamatuar süreçler, Parkinson ve Alzheimer'da gözlemlenenlerle aynı.

Yeni araştırma, Kovid'e yakalanan kişilerde nörodejeneratif bozuklukların ortaya çıkabileceğine dair olası bir ipucu olabilir. Ancak aynı zamanda gelecekte bu hastalıklara karşı bir tedavi seçeneği oluşturulmasına da katkı sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19'un beyni nasıl etkilediği halen tam olarak anlaşılamadı.

Şimdi de Queensland Üniversitesi'nden araştırmacılar, enfeksiyonun beyindeki bağışıklık hücrelerini etkileyerek iltihabi bir tepkiye yol açabildiğine dair kanıtlar buldu.

Nature's Molecular Psychiatry adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın yazarı Profesör Trent Woodruff, "Virüsün beynin bağışıklık hücreleri, yani Parkinson ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarının ilerlemesinde rol oynayan 'mikroglia' hücreleri üzerindeki etkisini inceledik" diye konuştu.

 "Ekibimiz laboratuvar ortamında insan mikroglia hücrelerini büyüttü ve hücrelere Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2'yi bulaştırdı" diyen Woodruff, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hücrelerin etkin biçimde iltihaplandığını gördük. Parkinson ve Alzheimer proteinleri de aynı şekilde çalışıyor.

Araştırmacılara göre bu aktivasyon, nöronal beyin hücrelerinin zamanla ölmesine yol açıyor. Bu da davranışlarda ve hafızada zayıflama gibi nörolojik belirtileri beraberinde getiriyor.

Woodruff, "Yani biri zaten Parkinson'a yatkınsa, Kovid-19'a yakalanması beyindeki o 'ateşi' körüklemek anlamına gelebilir" ifadelerini kullandı:

Aynı durum, Alzheimer ve iltihaplanmalarla bağlantılı diğer demans türleri için de geçerli olacaktır.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr Albornoz Balmaceda ise şunları söyledi:

Bu bir tür sessiz katil çünkü uzun yıllar boyunca herhangi bir semptom görmüyorsunuz.

 

Independent Türkçe, IFL Science, ABC News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU