Havana hükümeti göçmenlerin boğularak ölmesinden ABD'yi sorumlu tuttu

Küba İçişleri Bakanlığı: "ABD yasadışı yolculuğu teşvik ediyor"

Küba ekonomisi ambargolar ve pandemi nedeniyle sarsılırken sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor (Reuters)

Küba hükümeti, biri 5 yaşında çocuk 5 Kübalının botla denize açıldıkları sırada boğularak hayatını kaybetmesinden ABD hükümetini sorumlu tuttu.

Küba İçişleri Bakanlığı 29 Ekim'deki olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Düzensiz göçmenlerin topraklarında kalmasına izin vererek yasadışı yolculuğu hoşgörüp teşvik eden ABD hükümetinin Küba'ya karşı düşmanca ve zalimce politikasının sonucu olarak ölümcül bir olay yaşanmıştır.

Açıklamada ayrıca, ABD'nin güvenlik göç rotaları oluşturmak yerine, "sosyal istikrarsızlığı" körüklemeye çalıştığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küba medyası, üç kadının da öldüğü olayda 18 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Haberlere göre kaza, ABD'den gelen deniz aracının Küba Sınır Muhafızları botuyla çarpışması sonucu meydana geldi.

Sosyalist rejimle yönetilen Karayip adasıyla ABD'nin Florida sahili arasındaki mesafe yaklaşık 167 kilometre.

ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı verilerine göre, Ekim 2021 ile Ağustos 2022 arasında botlarla bu tehlikeli yolculuğu yapmaya çalışan Kübalı sayısı bir önceki yıla göre 6 kat artarak 4 bin 600'e çıktı.

ABD Gümrük ve Sınır Devriyesi yetkililerine başvuran Kübalı sayısıysa 2022 mali yılında 224 bin 600'ü buldu. Bu sayı 2021'de 39 bin 300'dü.

Havana'daki ABD Büyükelçiliği'nden şu açıklama yapıldı:

ABD Bahia Honda'nın kuzeyindeki kazada ölen Kübalıların ailelerine başsağlığı diler. Göç için güvenli ve yasal yolları genişletirken, tehlikeli ve bazen ölümcül olabilen düzensiz göçe kalkışılmaması için uyarıyoruz.

Kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle Nikaragua, Venuzealla ve Meksika'dan da ABD'ye göçmen geçişleri artmakta.

 

Independent Türkçe, New York Post, Dominican Today

DAHA FAZLA HABER OKU