Cadılar Bayramı öncesinde NASA, Güneş'in korkutucu "gülüşünü" yakaladı

NASA'nın fotoğrafında güneş gülümsüyor gibi görünüyor (NASA Solar Dynamics Observatory/Güneş Dinamikleri Rasathanesi)

NASA, beraberinde güneş fırtınaları getirebilecek Cadılar Bayramı öncesinde Güneş'in korkunç görünümlü "gülümsemesinin" görüntüsünü paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gülümseme göründüğü kadar dost canlısı değil: Gülümseyen figürü oluşturan koyu lekeler, güneş rüzgarının Güneş'ten kaçmasına olanak veren taçküre delikleri. Tahminler, bu rüzgarın Dünya'da bir güneş fırtınasını tetikleyebileceğine işaret etse de fırtınanın nispeten küçük olması bekleniyor.

Aslında daha soğuk alanlar olan koyu lekeler, Güneş'in yüzeyini görüntülemek için kullanılan teknoloji nedeniyle böyle görünürler. Ama NASA görüntüyü sosyal medyada paylaştığında, sosyal medya kullanıcıları bu lekelerin yaklaşan Cadılar Bayramı'yla uyumlu olduğunu çabucak fark etti.
 


Met Office'e (Britanya'nın meteoroloji kurumu -çn.) göre, bu iki taçküre deliği güneş rüzgarının artmasına yol açabilir. Met Office, "hızlanmış veya biraz hızlanmış rüzgarların" Cadılar Bayramı gününe kadar sürebileceğini öne sürdü.

Met Office'in öngörüsüne göre Güneş'teki bu istikrarsız veya etkin aktivite küçük bir jeomanyetik fırtınaya yol açabilir.

Bu ekstra aktivite, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (US National Oceanic and Atmospheric Administration) jeomanyetik fırtına gözlemi başlatmasına da yol açtı. Bu dönem 2 Kasım'a kadar sürecek.

Güneş fırtınaları, Güneş'teki aktivitenin Dünya'da ciddi sorunlara neden olabileceğinden korkan uzmanlar için önemli bir endişe kaynağı. Aşırı güneş fırtınaları güç sistemlerini devre dışı bırakabilir, uzay araçlarını ve onlara bağlı navigasyon sistemlerini bozabilir ve radyo iletişimini çökertebilir.

Fakat uzmanlar, yaklaşan aktivitenin sadece küçük bir güneş fırtınasına yol açacağını tahmin ediyor. Böyle bir fırtınada, güç şebekesinde zayıf dalgalanmalar olabilir, uydular ve kuzey ışıkları üzerinde küçük etkiler görülebilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU