İran, Şiraz'daki türbe saldırısının failinin yabancı uyruklu olduğunu duyurdu

Yaralı halde ele geçirilen saldırganın hangi ülkenin vatandaşı olduğuna ilişkin bilgi verilmedi

İran, Şiraz kentinde bir türbede 15 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının failinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı.

İran devlet televizyonuna konuşan Fars eyaletinin Güvenlik İşlerinden Sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Muhibbipur, dün Şiraz'daki Şah Çerağ Türbesi'ne düzenlenen saldırının failinin olayın hemen ardından yakalandığını söyledi.

Saldırganın akşam ezanından hemen sonra ön kapıdan türbeye girerek saldırıyı gerçekleştirdiğini aktaran Muhibbipur, "Bu kişi saldırının hemen sonrasında yaralı ele geçirilmiş ve şu anda tedavi altına alınmıştır" dedi.

Devlet televizyonunda yayımlanan güvenlik kamerası görüntülerinde, saldırganın bir çantaya sakladığı uzun namlulu silahı türbeye girdikten sonra çıkararak kalabalığa ateş açtığı ve ardından güvenlik güçleri tarafından vurularak yakalandığı görüldü.

Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine ait "Nournews" saldırıyla ilgili haberinde, saldırganın yabancı uyruklu olduğunu duyurdu ancak uyruğuna ilişkin bilgi vermedi.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, saldırı sonrasında yaptığı açıklamada, "Teröristler ve insan haklarını savunduklarını iddia eden yabancı işgüzarların İran'ın ulusal güvenliği ve çıkarlarıyla oynamasına kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi.

İran devlet televizyonu dün Fars eyaletinin yönetim merkezi Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi’ne düzenlenen silahlı saldırıda aralarında iki çocuğun da bulunduğu 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Reisi: Şiraz'daki saldırı kesinlikle cevapsız kalmayacak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Şiraz’da bulunan Şah Çerağ Türbesi’ne yönelik saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan kişilerle  ilgili yazılı açıklama yaptı.

İran resmi ajansı İRNA’nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Reisi, açıklamasında, Şah Çerağ Türbesi’ne yönelik saldırının “kesinlikle cevapsız kalmayacağını” belirterek güvenlik güçlerinin olayı açıklığa kavuşturacağını ve saldırıyı tasarlayanlara ders niteliğinde bir cevap vereceğini söyledi.

“İran İslam Devrimi düşmanlarının işlediği suçlar listesine bir suç daha” eklendiğini belirten Reisi, “Şah Çerağ Türbesi'nde insanların şehit olması ve yaralanmasından dolayı bu kişilerin ailelerine ve tüm İran halkına taziyelerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Fars Eyaleti Valisi Muhammed Hadi İmaniye, Şiraz'daki Şah Çerağ Türbesi’ne yönelik silahlı saldırıda 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 23 kişinin yaralandığını açıklamıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU