Marlon Brando adına Oscar sahnesine çıkan Küçüktüy'ün kardeşleri: O, Amerikan yerlisi değildi

"Fantezi içinde yaşadı, fantezi içinde öldü"

Sacheen Littlefeather, Oscar sahnesine çıkan ilk Amerikan yerlisiydi (AP)

1973'teki Oscar Ödülleri'nde Marlon Brando'nun kazandığı Oscar'ı reddetmek için sahneye çıkmasıyla tanınan ve bu ayın başında ölen Sacheen Littlefeather'ın (Küçüktüy) etnik kökeni hakkında yalan söylediği iddia edildi.

Littlefeather, 1973'teki törende Amerikan yerlilerini yanlış tanıtan film endüstrisine tepki göstermek isteyen Brando yerine sahneye çıkmış ve halkı adına konuşmuştu.

Oyunculuk ve modellik de yapan Littlefeather, bu olaydan sonra Amerikan yerlilerinin haklarını savunan bir aktivist olarak öne çıkmıştı ve bir ikon haline gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Littlefeather, baba tarafından kökeninin Arizona ve New Mexico eyaletlerinde yaşayan Beyaz Dağ (White Mountain) Apaçilerine dayandığını ve Yaqui kabilesine mensup olduğunu beyan ediyordu.

2 Ekim'de 75 yaşındayken ölen Littlefeather'ın kız kardeşleri Trudy Orlandi ve Rosalind Cruz, The San Francisco Chronicle'a verdikleri söyleşide bunların doğru olmadığını vurguladılar. 

Orlandi, babasının ABD'nin Kaliforniya eyaletinde doğduğunu, onun ailesinin de Meksikalı olduğunu söyledi.

Cruz da "Bu dolandırıcılık. Kabile halklarının mirasına karşı iğrenç bir tutum. Ve resmen ebeveynelerimize hakaret" diye ekledi.

Kız kardeşler ayrıca babalarının Littlefeather'ın anlattığı gibi alkolik olmadığını ve yoksulluk içinde büyümediklerini belirtti.

Orlando, Littlefeather hakkında ayrıca şu ifadeleri kullandı:

Bunları açıklamanın en iyi yolu, kız kardeşimin bir fantezi yaratmış olması. Fantezi içinde yaşadı ve fantezi içinde öldü.

Kız kardeşler, Littlefeather'ın "bir azize gibi yüceltilmesinin" rahatsız edici bir durum olduğunu söyledi.

Littlefeather, 1973'teki Oscar gecesinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü Brando'nun kazandığı duyurulduğunda sahneye çıkmış ve 60 saniyelik konuşmasının ardından yuhalamalar ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalmıştı.

2018'de biyografik belgeseli çekilen Littlefeather, bu olaydan sonra Hollywood'da "kara listeye" alındığını ve hiç kimsenin kendisiyle çalışmak istemediğini söylemişti.

Akademi, olaylı Oscar Ödül Töreni'nden neredeyse 50 yıl sonra web sitesinden yayımladığı bir metinle Littlefeather'dan özür dilemişti

15 Ağustos'ta yayımlanan açıklamada Littlefeather'ın "haksız bir muameleye uğradığı ve istismar edildiği" yıllar sonra ilk kez dile getirilmişti.

 

Independent Türkçe, People, San Francisco Chronicle

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU