Uçağa binmeyi reddeden Greta Thunberg iklim değişikliği zirvesine katılmak için Atlas Okyanusu'nu yelkenliyle geçecek

16 yaşındaki çevreci aktivist güneş panelleri ve su altı türbinleriyle donatılmış “sıfır karbon” tekneyle İngiltere’den ABD’ye seyahat edecek

Thunberg, dünya liderlerine baskı yapmak üzere okuluna bir yıl ara verecek (AFP)

Uçak kullanmayı reddeden iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler’in (BM) New York ve Şili’de düzenlenecek iklim değişikliği zirvelerine katılmak için Atlantik Okyanusu’nu ileri teknolojiye sahip yarış teknesiyle geçecek.

Sera gazı salımının yüksek olması nedeniyle uçağa binmek istemeyen 16 yaşındaki İsveçli aktivist, ABD’ye nasıl seyahat edeceğine karar vermesinin aylar sürdüğünü söyledi.

Thunberg, Atlantik okyanusunun diğer yakasına yapacağı seyahate karbonsuz elektrik üretmek için güneş panelleri ve su altı türbinleriyle donatılan tekneyle ağustosta çıkacak. Deniz yolculuğu iki hafta sürecek.

Thunberg pazartesi günü Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

Haberler güzel! New York’ta BM İklim Değişikliği Zirvesi’ne, Santiago’da COP25’e (BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı) ve bu esnadaki diğer etkinliklere katılacağım. 60 fit (18 metre) uzunluğunda yarış teknesi Malizia II’yla seyahat etmem önerildi. Ağustosun ortasında İngiltere’den New York’a, Atlantik Okyanusu’nda yelken açacağız. #UniteBehindTheScience.

Thunberg’e yolculuğunda Malizia II’nun kaptanı Boris Herman, babası Svante ve film yapımcısı Nathan Grossman eşlik edecek. 

Genç çevreci, AP’ye yaptığı açıklamada yüksek sera gazı salımıyla bilinen yolcu gemileriyle ABD’ye seyahat etmekten kaçındığını ve ağustosta kasırga riski yüzünden Atlantik’in diğer tarafına yelkenliyle geçmek konusunda ihtiyatlı olduğunu söyledi. 

Thunberg, “Kuzey Amerika’ya bir tekneyle geçmek esasen imkansız. (...) Farklı teknelerle iletişim kurmam için bana yardım eden sayısız insan oldu” dedi.

“İklim için Okul Grevi” hareketinin kurucusu Thunberg, iklim değişikliği konusuna farkındalık oluşturmak ve sera gazı salımını azaltma çabalarını hızlandırmaları için dünya liderlerine baskı yapmak üzere okuluna bir yıl ara vereceğini kaydetti.

Londra’dan yelkenliyle yola çıkacak olan Thunber, 23 Eylül’de New York’ta ve 13 Aralık’ta da Santiago’da BM iklim zirvelerine katılacak. 

 

greta-thunberg - AP.jpg
Greta Thunberg, 25 Ocak'ta Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşmuştu (AFP)

 

Genç aktivist ayrıca 20 Eylül’de New York’ta yapılacak geniş kapsamlı iklim değişikliği gösterilerine de katılmayı planlıyor.

Thunberg geçen yıl derslere girmeyerek İsveç parlamentosu önünde yaptığı eylemleriyle adından söz ettirmeye başlamıştı.

Thunberg’in eylemi, iklim değişikliği konusunda daha fazla adım atılmasını talep eden, dünya çapından milyonlarca çocuğun cuma günleri okulu asma eylemlerine ilham oldu.

İklim değişikliğine karşı başlatılan okul grevlerinin öncüsü olarak ortaya çıkmasının ardından Thurberg, geçen sene Polonya’da BM iklim konferansında politikacılara hitap etmişti; Davos’ta da Dünya Ekonomik Formu’na katılarak iş dünyasının liderlerine seslenmişti.

Thurberg, nisanda İngiliz parlamentosunda parti liderleriyle bir araya gelmiş ve parlamentoya hitap etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandanThunberg; Donald Trump’ın iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacını reddettiği ABD’de, bu konudaki mesajının nasıl karşılanacağından emin olmadığını söyledi.

Trump, ülkesinin Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini açıklamış ve yönetimi de 2016'dan beri federal kurumların internet sitelerinden iklim değişikliği ile ilgili tüm referansların dörtte birini çıkarmıştı.

Thunberg, ABD Başkanı’yla görüşmenin “sadece zaman kaybı” olacağını dile getirdi. Genç aktivist, “Başkan Trump açıkçası bilimi ve bilim insanlarını dinlemiyor. Dolayısıyla doğru dürüst eğitimi olmayan bir çocuk olarak onu nasıl ikna edebilirim?” açıklamasında bulundu.

Geçen hafta İngiliz müzik grubu The 1975, Thunberg’in konuşmasının yer aldığı bir şarkı yayımladı. Şarkının satışından elde edilen gelirlerin tümü Thunberg’in isteği üzerine Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) hareketine gidecek.

Genç iklim aktivisti Thunberg, Sussex Düşesi Meghan Markle’ın konuk editör olduğu Vogue özel sayısının kapağında, “çığır açan ve değişim yaratan” 15 kadından biri olarak yer alacak.

AP’den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU