"Mustafa Karahan'ın tahliye edildiğinden İsviçre makamlarının haberi yok"

Kadıköy'deki patlamanın faili Karahan, müebbet hapis cezası aldığı Türkiye'de af yasası ile 7 sene tutuklu kaldıktan sonra tahliye olmuştu. Karahan, evinde bomba yaparken yaşanan patlama sonucu öldü

Fotoğraf: AA

İstanbul Kadıköy’de kendisi dahil 3 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın faili Mustafa Karahan’ın tahliye edildiğinden İsviçre makamlarının haberinin olmadığı ifade edildi.

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz, Karahan’ın 1998’de İsviçre’de öldürdüğü dört kişinin avukatı Kazım Güneş ile görüştü.

Habere göre Güneş, Karahan'ın pandemi sürecindeki af ile serbest bırakıldığını fakat bundan ne kendisinin ne de mağdur ailelerinin haberdar olduğunu söyledi.

Güneş, Karahan'ın akli dengesinin yerinde ve yaptıklarının bilincinde olduğunu belirtti.

"Diplomatik soruna yol açabilir"

Karahan'ın mahkeme sürecinde de savunmasını "akli dengesinin yerinde olmadığı" üzerine kurduğunu söyleyen Güneş, Karahan'ın tahliyesinden İsviçre makamlarının haberdar olmadığını ve bunun diplomatik bir soruna yol olabileceğine dikkati çekti.

Karahan'ın geçmişte "yasadışı sol örgütlerle" bağı olduğunu doğrulayan Güneş, Karahan'ın serbest bırakılmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bern'deki katliam

1998 yılında Karahan’ın İsviçre’nin başkenti Bern’de düzenlediği saldırıda Garip Kırmızıkaya, Haydar Kabaçelik, Hasan Doğan ve Roland Widmer hayatını kaybetti.

Bern’deki soruşturmayı yürüten savcılık, Kasım 2008’de uluslararası yakalama emri çıkarttı. İsviçre makamları 2011 yılında Türkiye’ye başvuruda bulunarak Mustafa Karahan’ın tutuklanmasını ve iadesini istedi.

Mustafa Karahan 28 Kasım 2012’de ağabeyinin yaptığı ihbarla İstanbul’da yakalandı ve tutuklandı. Ancak Türkiye, Karahan’ı iade etmek yerine yargılama yolunu seçti. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi İsviçre’deki saldırıda terör izi bulamadı ve Mustafa Karahan’ı "birden fazla kişiyi öldürmek" suçundan müebbet hapse mahkûm etti.

Karahan, 2019 yılına kadar cezaevinde kaldı, AK Parti ve MHP'nin çıkardığı af yasası ile tahliye oldu.

Kadıköy’deki patlama

9 Ekim Pazar akşamı İstanbul Kadıköy Fikirtepe'de üç katlı bir binada patlama yaşandı. Patlamanın ardından da yangın çıktı. Olayda biri çocuk üç kişi hayatını kaybetti.

Valilik önce patlamanın doğalgazdan kaynaklandığını açıkladı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi patlamanın olduğu dairede doğalgaz tesisatının olmadığını duyurdu. Daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dosyaya Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nun baktığını açıkladı.

11 Ekim'de ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlamaya ilişkin "Bir terör örgütüyle irtibat ve iltisak göremedik" dedi. Ancak soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

Patlamanın, Karahan’ın kendisini Bern’deki katliam dolayısıyla ihbar eden ailesinden intikam almak için bomba yaptığı sırada gerçekleştiği basına yansıdı.

 

Bianet, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU