AFP, Türkiye'de yükselen diş turizminin "öteki yüzünü" yazdı

Yabancı hastalar tedavilerden şikayetçiyken, Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Tarık İşmen, dişçilerin belirli bir talebe yanıt verdiğini savundu

Türk Dişhekimleri Birliği'nin verilerine göre diş tedavisi için her yıl 150 bin ila 250 bin yabancı uyruklu kişi Türkiye'ye geliyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, ucuz diş tedavisi için Türkiye'ye giden yabancıların yaşadığı olumsuz deneyimleri yazdı.

Birleşik Krallık'tan (BK) Rida Azim, İstanbul'da yaptırdığı diş tedavisine dair "Dişetimin altında büyük boşluklar vardı. İmplantların metal parçalarını görebiliyordunuz. İnanılmaz derecede kötü yapılmıştı" dedi.

42 yaşındaki mühendis, 5 implant yaptırmayı planladığını ama dişçinin kendisine tüm dişlerini sökmek zorunda kalacağını söyleyince bundan vazgeçtiğini belirtti.

Son yıllarda özellikle TL'nin de değer kaybetmesiyle diş tedavisi, yabancı ülke yurttaşları için maddi açıdan çok daha uygun hale geldi. Ancak sektörde çeşitli sorunlar da yaşanıyor

Kimliğini paylaşmayan İstanbul'dan bir klinik yöneticisi, şunları söyledi:

Türkiye'deki birçok diş kliniğinde, tedaviye ihtiyaç olmayan dişler tedavi ediliyor. Sadece beyazlatılması ya da temizlenmesi gereken dişlere kaplama yapıyorlar. Hatta bazen diş tacını tamamen değiştiriyorlar.

Temmuz 2021'de Antalya'ya diş tedavisine giden 23 yaşındaki Belçikalı Alana Boone ise aldığı tedaviden sonra kronik ağrı çektiğini ve dişetlerinin sürekli şiştiğini belirtti.

Kendini Marie olarak tanıtan Fransız hemşire de dişlerinin tedaviden sonra oynamaya başladığını ve çok kötü bir ağız kokusu yaşadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya Dişçi Birliği, Türkiye'deki ucuz diş işlemlerinin yaratabileceği ciddi risklere karşı yurttaşlara uyarıda bulundu.

Fransa'da dişçi sendikasından Patrick Solera da "Biraz sararmış bir dişe kaplama yapılmaz. Sağlıklı bir dişi kesip kaplama yapmanın da sakat bırakmaktan farkı yok. Fransa'da bunun için sizi hapse atarlar" dedi.

Öte yandan Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Tarık İşmen ise dişçilerin belirli bir talebe yanıt verdiğini savundu:

Bazıları Hollywood yıldızları gibi görünmek, parlak gülüşlere sahip olmak istiyor. Eğer Türk dişçiler bunu yapmazsa, onlar yerine yapacak Polonyalı ya da Arnavut hekimler var.

TDB Başkanı, yüzde üç ila 5 civarında sorunlu tedavi oranının kabul edilebilir bir düzey olduğunu savunarak, birliğe üye 40 bin dişçiden hiçbirinin hatalı cerrahi işlem yapmadığını belirtti.

Yaklaşık 20 yıl önce Türkiye'de diş turizmini başlatan hekimlerden Türker Sandallı ise "Dünyada en iyi ve en ucuz hizmet veren hekimler Türk dişçilerdir" dedi.

Sandallı, müşterilerinin yüzde 99'unun yabancı olduğunu ve kliniğinde 12 yıldır hiç diş çekilmediğini öne sürdü.

Hekim, yasadışı çalışan 2 bin ila 3 bin dişçinin sektöre gölge düşürdüğünü savunarak, "Şunu üzülerek söylemeliyim ki Türkiye'deki diş kliniklerinin yüzde 90'ı ucuz dişçilik peşinde" ifadelerini kullandı.
 


AFP'nin paylaştığı bilgilere göre Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın onayına sahip 450 tıbbi turizm ajansı var.

Haberde, bunların arasında yer alan Şule Dental adlı şirketin yalnızca aracı rolünde olmasına rağmen kendine ait bir kliniği varmış gibi reklam yaptığı bildirildi.

Buraya giden iki BK yurttaşı tedavi sonrasında sorun yaşadıklarını savunurken klinik, AFP'nin yorum talebine yanıt vermedi.

İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO) Berna Aytaç, tıbbi turizm ajanslarını kaliteyi düşürmekle eleştirdi.

Ayrıca Aytaç, mesleğe başlamak isteyen yeni mezunların sayısının artmasının da olumsuz etki yarattığını savunarak, "Geleceğin işsiz dişçilerini yetiştiriyoruz. İş bulurlarsa bazıları maalesef iş ahlakına o kadar da önem göstermeyecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 2010'da 35 diş hekimliği fakültesi varken, bu sayı şu anda 104.



Independent Türkçe, AFP, LAD Bible

DAHA FAZLA HABER OKU