Çin'de memurlara talimat: Halka nazik ve saygılı davranın

"Acelen ne? İşim var görmüyor musun?", "Az önce anlatmadım mı? Sen Çince anlamıyor musun?" gibi ifadeler yasaklandı

Memurlara yasaklanacak ifade ve davranışlarla ilgili belgenin son hali ileri tarihte yayımlanacak (AFP)

Çin yönetimi, devlet çalışanlarından halka daha nazik ve saygılı davranmasını istedi.

Pekin Hükümet Hizmetleri Yönetim Bürosu'nun yayımladığı taslak belgede, memurların halkla konuşurken kaba görülen belirli ifadeleri kullanmaması talep edildi.

Buna göre memurların, "Acelen ne? İşim var görmüyor musun?", "Beni ilgilendirmez, başkasından iste", "Az önce anlatmadım mı? Sen Çince anlamıyor musun?", "Acele et mesaim bitiyor" gibi ifadeleri kullanmaması istendi.

Pekin sakinlerine taslak belgeyle ilgili görüş ve yorumlarını 26 Ekim'e kadar bildirme hakkı tanındı. Bunlar da değerlendirildikten sonra belgeye son halinin verilmesi ve yürürlüğe konması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni uygulamada memurların işlerini halletmek için devlet dairelerine gelen yurttaşlarla tartışmaması, alaycı ifadeler kullanmaması ve belgeleri "suratlarına fırlatmak" yerine saygılı şekilde vermesi de talep edildi.

Ayrıca memurların mesai saatinde yurttaşların işlemleriyle ilgilenirken internetten video izlemesi, borsa işlemi yapması ve şahsi telefon görüşmesi gerçekleştirmesi de yasaklanacak.

Buna ek olarak devlet çalışanlarının adlarını ve unvanlarını açık şekilde gösteren bilgi kartları takması da istendi.

Belgede değişikliğin "mükemmel faaliyet kapasitesine sahip ekipler ve standart bir hizmet dili oluşturmak" amacıyla yapıldığı belirtildi.

Söz konusu plan sosyal medyada da olumlu karşılandı. Bir Weibo kullanıcısı "Bunun tüm ülkede uygulaması lazım. Kuralları duvarlara yazsınlar" dedi.
 


Planın, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 16 Ekim'de düzenleyeceği 20. Ulusal Kongresi'nden önce gelmesi de dikkat çekti.

Ülkenin gelecek 5 yıldaki yönetim kadrolarını şekillendirecek kritik kararların alınmasının beklendiği kongrede, Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping'in iktidarını üçüncü döneme taşıması da öngörülüyor.



Independent Türkçe, Telegraph, Global Times

DAHA FAZLA HABER OKU