Rusya ve Kırım arasındaki köprünün hikayesi

2018'de Putin tarafından 3,6 milyar dolar maliyetle açılışı yapılan köprü, 19 kilometre uzunluğunda

Köprü, biri kara diğeri demiryolu olmak üzere iki ayrı yoldan oluşuyor. Fotoğraf: AP

 

Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan köprü, 8 Ekim Cumartesi günü, birden fazla şeridine zarar veren büyük bir patlamaya sahne oldu.

Peki, bu köprünün hikayesi nedir?

Kerç Boğazı üzerine inşa edilmiş olan 19 kilometre uzunluğundaki bu köprü, Rusya'nın ulaşım ağı ile Moskova'nın 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım arasındaki tek doğrudan bağlantı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köprü, 2018 yılında kamyonlardan birini sürerek, büyük bir kutlamayla açılışını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in öncü projesiydi.

Biri kara diğeri demiryolu olmak üzere iki ayrı yoldan oluşan köprü, Karadeniz ile Azak Denizi arasında gemilerin geçtiği bir noktanın üzerinde bulunuyor.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgilere göre, 3,6 milyar dolara mal edilen köprü, Putin'in yakın müttefiki ve judo arkadaşı olan Arkadi Rotenberg'in sahibi olduğu şirket tarafından inşa edildi.

Köprü, Kırım'a akaryakıt, gıda ve diğer ürünlerin sağlanması açısından önemli. Ayrıca yarımadada, tarihsel olarak Rus Karadeniz Filosunun üssü olan Sivastopol limanı da bulunuyor.

Köprü, Moskova'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırması ve Kırım'dan Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinin büyük bir bölümü ve komşu Zaporijya bölgesinin bazı kısımlarını kontrol altına almak için kuvvet göndermesinden sonra Rus kuvvetleri için önemli bir tedarik yolu haline geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan açıklamada, bu kuvvetlerin tedariklerini mevcut kara ve deniz yollarından sürdürebileceği bildirildi.

Patlama yolun bazı kısımlarının çökmesine neden oldu.

Patlamanın ardından trafik durduruldu. Bununla birlikte akşam saatlerinde otomobil ve otobüslerin sağlam kalan şeritleri kullanarak karşılıklı yönlerde köprüyü geçmesine izin verilirken, ağır vasıtalar feribotla geçmek için beklemek zorunda kaldı.

Rus yetkililer, trenlerin Cumartesi akşamı yeniden seferlere başladığını ve gemi trafiğinin patlamadan etkilenmediğini duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU