Rusya'yı Kırım'a bağlayan Kerç Köprüsü'nün stratejik önemi

Saldırı ihtimali aylardır tartışılıyordu

Rusya'yla Kırım arasındaki Kerç Köprüsü'nde bugün erken saatlerde patlama meydana geldi. Köprüdeki bir kamyondaki patlama nedeniyle yakınında yakıt taşıyan trenin vagonlarında yangın çıktığı ve bunun ardından yolun çöktüğü açıklandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Kerç Köprüsü'ndeki yolun çökmesi, raylar üzerinde yakıt bulunan vagonlardan alevlerin yükselmesi yer alıyor. Kerç Köprüsü, çift taraflı araç trafiğine kapatıldı. Ukrayna olayın ardından "Bu daha başlangıç" dese de saldırıyı açıktan üstlenmedi.

Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov ise Telegram'daki paylaşımında köprünün "Ukraynalı vandalların" saldırısına uğradığını iddia etti. Doğrudan Ukrayna'yı suçlayan Konstantinov, "Kiev rejiminin ve Ukrayna devletinin özü budur. Yapabildikleri tek şey ölüm ve yıkım" ifadelerini kullandı.

Rus tarafıysa henüz açıktan bir suçlama yöneltmedi. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Kiev rejiminin sivil altyapının yıkımına tepkisi, onun terörist doğasını kanıtlıyor" dedi.

Kerç Köprüsü'nün stratejik önemi nedir?

Kremlin, 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı Rusya anakarasına bağlama sözü vermişti. Bunun ardından yaklaşık 100 yıldır konuşulan köprü projesi hayata geçirilmişti.
 


Azak Denizi'yle Karadeniz'i birleştiren 19 kilometrelik köprü, inşaatında karşılaşılan ütün zorluklara rağmen 2018'de açılmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, köprünün açılışını "tarihi bir gün" diye nitelendirerek, bu sayede Kırım ve Sivastopol'le daha güçlü bir bağ kurduklarını ifade etmişti. Putin açılış günü köprüyü kamyonla geçmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD donanmasının yüksek lisans ve doktora eğitimi veren okulu Naval Postgraduate School'dan Jan Emmerich, Moskova'nın köprü sayesinde Kırım'daki stratejik kontrolünü güçlendirdiğini ve Kiev üzerinde sürekli ekonomik ve siyasi baskı uyguladığını savunuyor.

Emmerich ayrıca uluslararası sulardan geçen Kerç Köprüsü'nün, Rusya'nın uluslararası hukuk ve anlaşmaları nasıl yorumladığını gösterdiğini yazdı. Emmerich'e göre köprü ayrıca "Rus büyüklüğünün dirilişini" simgeliyor ve Putin için bir anıt anlamına geliyor.

3,6 milyar dolar değerindeki köprü, Rusya'nın Ukrayna savaşındaki en önemli tedarik hatlarından biri. Zira Moskova, Kırım'daki üslerine yapılan tedarikteki tek karayolu bu köprü. Rusya'nın Kırım'da Karadeniz Filosu, hava savunma bataryaları ve savaş uçakları var.

Saldırı ihtimali aylardır gündemdeydi

Kerç Köprüsü'ne saldırılabileceği önceki aylarda sıkça dile getirilmişti. Eski NATO komutanı Philip Breedlove temmuzda yaptığı açıklamada, köprünün Rusya için çok önem arz ettiğini ve meşru bir hedef olduğunu savunmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak da köprüye saldırılabileceğini ağustosta söylemişti:

Bu köprü, Ukrayna tarafından yapımına izin verilmeyen yasadışı bir nesnedir. Yarımadanın ekolojisine zarar verir ve bu nedenle sökülmesi gerekiyor. Nasıl olduğunun, gönüllü ya da değil, önemi yok.

Yapının saldırıya uğrayabileceğini düşünen Rusya, önlemler almıştı. Temmuzda köprünün çevresine yem için iki mavna yerleştirilmişti. Radarda daha iyi görünmesi için mavnalara radar reflektörleri yerleştirilmişti. Böylece köprüyü hedef alan füzelerin tuzağa düşmesi hedeflenmişti.

Ayrıca 24 Şubat'ta başlayan savaşın ilk günlerinden itibaren olası sabotajcılara karşı polis botları ve dalgıçlarla devreye geziliyordu. Kırım'daki S-400 hava savunma sistemi de köprüyü koruyordu.

"Kırım, köprü, başlangıç"

Putin'in, doğum gününde meydana gelen patlamayla ilgili hükumet komisyonu kurulması talimatını verdiği duyuruldu. Saldırıda herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Podolyak ise patlamayla ilgili "Kırım, köprü, başlangıç" dedi:

Yasadışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya iade edilmeli, Rusya işgal ettiği yerleri terk etmeli.



Independent Türkçe, The Telegraph, New York Times, Forbes, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU