OPEC üretimi kısma kararıyla Biden yönetimi ve Demokrat Parti’ye ağır bir darbe vurdu

13 petrol üreticisi ülkeyi içeren OPEC ve diğer 11 ülkeyi içeren OPEC+’ın dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin tahmini yüzde 80’ini kontrol ettiği biliniyor

OPEC ve OPEC+ üye ülkelerinin temsilcileri Viyana’da düzenlenen basın toplantısında. Fotoğraf: AFP

 

ABD’nin son birkaç gün içinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) ve müttefik petrol üreticisi ülkelere örgütün petrol üretimini azaltma planlarından vazgeçmesi için baskı yapma çabaları başarısız oldu.

Dün Viyana’da yapılan OPEC ve OPEC+ toplantılarında, OPEC+ grubunda yer alan petrol üreticisi ülkeler Kasım ayından itibaren günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltacaklarını duyurdu.

Günde iki milyon varillik kesinti, küresel petrol üretiminin yaklaşık yüzde 2’sini temsil ediyor.

Üretim kesintisi, benzin ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesine neden olacağından, Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimlerinden önce kritik bir zamanda ABD Başkanı Joe Biden için ciddi bir darbe olacak.

13 petrol üreticisi ülkeyi içeren OPEC ve diğer 11 ülkeyi içeren OPEC+’ın dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin tahmini yüzde 80’ini kontrol ettiği biliniyor.

CNN’in haberine göre, Biden yönetimi son günlerde Ortadoğu’daki müttefiklerini petrol üretimini önemli ölçüde azaltmaktan caydırmak için son bir çabayla tam kapsamlı bir baskı kampanyası başlattı.

Geçtiğimiz günlerde Biden’ın en üst düzey enerji, ekonomi ve dış politika yetkilileri, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Ortadoğu’daki müttefik ülkelerdeki mevkidaşlarına petrol üretiminin kesilmesine karşı oy kullanmaları için lobi yapmak üzere görevlendirildi.

Dün kabul edilen üretim kesintisi, salgının başlangıcından bu yana en büyük kesintiyi oluşturuyor ve petrol fiyatlarında dramatik bir artışa yol açabilir.

Bu nedenle Beyaz Saray yetkilileri, ara seçimler öncesinde üretim kesintilerinin potansiyel bir felaket olduğu konusunda panikledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese öfkeli bir tonda ortak bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Başkan Biden, küresel ekonomi Putin’in Ukrayna’yı işgalinin devam eden olumsuz etkileriyle uğraşırken, OPEC+’ın üretim kotalarını düşürme konusundaki öngörüsüz kararından dolayı hayal kırıklığına uğradı.”

Açıklamada, kararın halihazırda yüksek enerji fiyatlarından muzdarip olan düşük ve orta gelirli ülkeler üzerinde önemli olumsuz etkileri olacağı belirtildi.

ABD’nin ülke içinde artan benzin fiyatlarını azaltmak için elinden geleni yaptığının altı çizilen açıklamada, “Başkan Biden’ın talimatıyla, Enerji Bakanlığı gelecek ay, Stratejik Petrol Rezervi'nden 10 milyon varil petrolü daha piyasaya sürecek” denildi.

Açıklamada, “Biden, Amerikan enerji şirketlerini toptan ve perakende petrol satışları arasındaki tarihi uçurumun kapatılması için petrol fiyatlarını azaltmaya çağırdı. Böylece ABD halkı pompada daha az ücret öder” ifadeleri kullanıldı.

OPEC’in bu kararının ABD’nin dış kaynaklı fosil yakıtlara bağlılığını azaltılmanın önemini bir kez daha gösterdiği vurgulandı.

Biden, Temmuz ayında liderlere ve yetkililere petrol üretimini artırma çağrısında bulunmak için Suudi Arabistan’ı ziyaret etti ve gerçekten de Riyad üretimde bir artış duyurdu. Ancak artış, ABD’nin talep ettiğinden çok daha azdı.

Analistler, OPEC’in üretimi kısma kararının ülke içindeki doğalgaz fiyatları üzerindeki ani etkisinin net olmadığını söylüyor.

Ancak önümüzdeki haftalarda benzin ve doğalgaz fiyatlarındaki herhangi bir artışın Biden ve Demokrat Parti için bir sorun olacağını vurguladılar.

Biden’ın ekonomi politikalarını eleştirmek ve ABD seçmeninin tutumlarını etkilemek için Cumhuriyetçilerin elinde güçlü bir kart olacak.

ABD’de yazın galon başına 5 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan benzinin fiyatında son dönemde düşüş bildirdiler. Ancak son haftalarda fiyatlar yeniden yükselmeye başladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU