Mehmet Y. Yılmaz: CHP, Erdoğan'a "gündem" hediye etti

"Erdoğan seçimi kaybederse 'kazandıklarımızı kaybederiz' diye endişelenen muhafazakârların, bu kayıkçı kavgasına itibar edip etmeyeceklerini de zaman içinde göreceğiz"

Fotoğraf: AA

T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz, CHP’nin başörtüsü çıkışıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gündem hediye ettiği görüşünü savundu.

Yılmaz, bugünkü köşe yazısında “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘başörtüsü takma özgürlüğünü yasal güvenceye bağlama" çağrısının beklenmesi gereken sonucunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın el yükseltmesi” olduğunu söyledi.

“Nitekim öyle de oldu, Erdoğan, ‘gelin çözümü Anayasa düzeyinde sağlayalım’ dedi” diyen Yılmaz, şunları yazdı:

Bu çağrıyı yaparken Kılıçdaroğlu'na seslenme biçimi, çok önem verdiğini iddia ettiği "geleneksel Türk aile değerleri terbiyesine" ne kadar uyuyor diye de hiç düşünmedi.

CHP'nin bu çağrıya yanıtı, "yeni Anayasa'yı yeni Meclis yapacak" oldu ama bugünden başlayarak iki tarafın bir diğerini "yan çizmekle" suçlama yarışına gireceğini söyleyebilirim.

Böylece CHP Genel Başkanı, AKP Genel Başkanı'na üzerinde doya doya tepinebileceği bir yeni gündem armağan etmiş bulunuyor.

Dün CHP "gerçek gündeme odaklanmalı" derken bunu anlatmaya çalışıyordum.

Konserler, festivaller bile yasaklanırken, yaşam biçimimiz otokrasinin açık ve yakın tehdidi altındayken gündemi durduk yerde bir kez daha "başörtüsü yasaklarına" getirmeyi başaran CHP ve Genel Başkanı'nın, pirinçteki bu taşı şimdi nasıl ayıklayabileceğini merak ediyorum.

Öte yandan Erdoğan seçimi kaybederse "kazandıklarımızı kaybederiz" diye endişelenen muhafazakârların, bu kayıkçı kavgasına itibar edip etmeyeceklerini de zaman içinde göreceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılmaz, "endişeli muhafazakarlar" olarak tanımladığı gruba "AKP'den pompalanan 'kazandıklarımızı kaybederiz' propagandasında 'kaybedilecek kazanımlar' başörtüsü filan değil" diyerek seslendi ve şöyle devam etti:

Başörtüsü, AKP'nin yeni zenginlerinin ve yöneticilerinin bu 20 yıl içinde başardıkları ani zenginleşmeyi fark etmenizi engelleyen bir örtü işlevi görüyor.

Sizleri "başörtüsü hakkını kaybedersiniz" diye korkutmalarının nedeni, o örtünün altına saklamak istediklerini koruma kaygılarıdır.

Sadece bugün AKP'yi yönetenlerin 20 yıl önceki aile fotoğrafları ile bugünküleri karşılaştırsınlar, kimin neyi kaybetmekten endişelendiğini daha iyi göreceklerdir.

Tabii "günün fıkrası" her zaman olduğu gibi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oldu.

Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanımızın grup toplantısında verdiği talimatı aldık. Anayasa değişiklik teklif taslağı hazırlama çalışmalarımıza başlıyoruz" dedi.

Bu absürt tartışmada dikkatimi çeken şey Erdoğan'ın "temel insan hakları" hassasiyeti oldu.

Kılıçdaroğlu'na çağrı yaparken şunu söyledi:

"Eğer samimiysen şayet bu zat temel bir insan hakkı olan başörtü meselesini ülkenin gündeminden kati bir şekilde çıkarmakta samimiyse, şayet bu zat gençlerimizin en büyük hassasiyetleri olan özgürlük alanlarından biri konumundaki bu meselenin ahdi temelini güçlendirme sözünün arkasındaysa gelin çözümü yasa değil anayasa düzeyinde sağlayalım."

Gördüğünüz gibi Erdoğan'a göre Türkiye'nin gençleri, sadece "başörtüsü" konusunda hassaslar.

İnanç özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, işkence ve kötü muamele yasağı, özel hayatın gizliliği, adil yargılanma hakkı, protesto hakkı gibi temel insan haklarından söz edilmiyor.

Gerçi onlardan söz edecek olsa kendi varlığını inkâr durumuna da düşebilir.

Meclisinde benzerine ancak faşist rejimlerde rastlanabilecek bir "sosyal medya yasa tasarısı" kanunlaşmak üzere olan bir ülkede Cumhurbaşkanı'nın "temel insan hakkı" denilince sadece bunu anlamasında da bir gariplik yok aslında.

 

T24

DAHA FAZLA HABER OKU