Britanyalı veteriner asla çoğaltılmaması gereken 5 köpek cinsini açıkladı

"Bunu biliyorum çünkü onları her gün tedavi ediyorum"

Bulldoglar, yüzlerce yıl önce boğa ve ayı dövüşleri için Britanya'da üretildi (Wikimedia Commons)

Birleşik Krallık'ın Chigwell bölgesinde görev yapan veteriner hekim Ben Simpson-Vernon, çoğaltılmaması gereken 5 köpek cinsini sıraladı.

Veteriner, TikTok'a yüklediği yeni videosunda birçok insanın sevdiği köpek ırklarıyla ilgili tartışmalı bir konuya değindi.

Saydığı ırklarda birçok sağlık sorununun görüldüğünü aktaran veteriner, ilk 5 günde 6,7 milyondan fazla görüntüleme alan videosunda, "Unutmayın, sonuçta bu benim fikrim. Aynı fikirde olmayabilirsiniz" diye ekledi.
 

@ben.the.vet 5 dog breeds I would/could never own as a veterinary surgeon #dogsoftiktok #learnontiktok #veterinary #benthevet ♬ Waiting For Heartache - BLVKSHP


Veterinerin bahsettiği ırklar arasında, puglar, çov-çovlar, sosis köpekler, Shar Pei ve Cavalier King Charles cinsi köpekler yer aldı.

Çov-çov
 

Çov-çov
Çov-çovlar "Çin aslanı" diye de biliniyor (Wikimedia Commons)


Çin kökenli çov-çov cinsi köpeklerden bahseden veteriner türün bazı sağlıklı örnekleri olsa da göz problemlerinin bu hayvanlarda sık görüldüğünü ekledi. 

Çok hoş bir mizaçları yok, gerçekten mesafeli olabiliyorlar ve genellikle veterinerde çok agresifler.

Cavalier King Charles
 

Cavalier King Charles.jpg
Bu, yaklaşık 30 santimlik boyuyla ailelerin bakmayı tercih ettiği bir cins (Wikimedia Commons)


Simpson-Vernon, adını Kraliyet Ailesi'nden alan bu hayvanları "en sevimli köpekler" diye nitelerken sağlık sorunlarını da sıraladı.

Buna göre söz konusu ırkta mitral kapak hastalığı adı verilen bir kalp hastalığı yaygı görülüyor. Bu köpekler son günlerini nefes almakta zorlanarak geçiriyor.

Sosis köpekler
 

Standard-Dachshund.jpg
Tazı ırkına mensup bu köpeğin anavatanı Almanya (Wikimedia Commons)


Halk arasında "sosis köpek" diye anılan Dachshund cinsi köpekler genellikle çok sevimli görülüyor. Ancak Simpson-Vernon, "Her 4 hayvandan biri yaşamları boyunca problemler yaşıyor" diyor.

Bu problemler ağrılardan felce kadar uzanıyor ve genellikle omurgalarıyla ilgili cerrahi operasyon gerekiyor.

Shar Pei
 

Shar_pei_puppy_(age_2_months).jpg
Çin kökenli bu köpek cinsinin çov-çovdan türetilmiş olabileceği düşünülüyor (Wikimedia Commons)


Buruşuk derisiyle dikkat çeken Shar Pei cinsinin kendi adını taşıyan bir hastalığı bile var: Shar Pei ateşi.

Simpson-Vernon'un belirttiği gibi karakteristik kırışıklıkları sağlık sorunlarına neden oluyor. Bazılarının göz kapaklarının "yapıştırılması" gerekiyor. Zira tüyler gözlerine sürtünebiliyor. Ayrıca bunlar sık sık cilt sorunları da yaşıyor.

Puglar ve bulldoglar
 

Pug_portrait.jpg
Pug cinsi köpeklerin MÖ 400'lü yıllara da Asya'da orta çıktığı düşünülüyor (Wikimedia Commons)


Veteriner bulldog veya pug gibi hayvanları "düz yüzlü köpek cinsi" diye sınıflandırarak bir grupta topluyor. Bunların omurga, cilt ve göz problemlerinden bahsederek, "Çok fazla soruna yatkınlar" diyor.

Uzmana göre bu köpeklerin yarısından fazlası sadece sezaryenle doğum yapabiliyor. Çünkü yavrunun başı ve omuzları annenin normal doğum yapması için çok büyük.

"Onları her gün görüyorum"

Simpson-Vernon, kendi blogunda yazdığı bir yazıda, ailesine melez bir köpek yavrusu sahiplenmelerini söylediğini belirtiyor.

"Safkan olmayan köpeğin asla hasta olmayacağını söylemiyorum. Her safkan köpeğinin sağlıksız bir hayat yaşayacağını da söylemiyorum" diyen veteriner şöyle ekliyor:

"Ama ne yazık ki birçoğu böyle. Bunu biliyorum çünkü onları her gün tedavi ediyorum."

 

Independent Türkçe, CNET, Vet Reality Check

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU