Dışişleri: Rusya’nın, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak kararını reddediyoruz

Bakanlık, kararı, uluslararası hukukun yerleşmiş ilkelerinin ağır bir ihlali olarak nitelendirerek, bunun Türkiye tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhak etmesine ilişkin bir açıklama yayımladı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye, 2014 yılında yapılan gayrı meşru bir referandumla Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını tanımamış, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine verdiği güçlü desteği her vesileyle vurgulamıştır” hatırlatması yapıldı.

Açıklama şöyle sürdü:

2014 yılında benimsediğimiz bu tutum doğrultusunda, Rusya’nın, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak kararını reddediyoruz. Uluslararası hukukun yerleşmiş ilkelerinin ağır bir ihlali olan bu kararın tarafımızca kabul edilmesi mümkün değildir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlıktan “Giderek daha vahim boyutlar alan savaşın müzakereler yoluyla ulaşılacak adil bir barış temelinde çözüme kavuşturulmasına olan desteğimizi yineliyoruz” denildi.

Rusya, Kırım'dan sonra Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini de ilhak ederek Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini topraklarına kattı.

Başkent Moskova'da düzenlenen törende, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus yanlısı yönetimlerin başkanları anlaşmalar imzaladı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU