ABD'nin obezite haritası çıkarıldı

Yeni CDC verileri, çeşitli eyaletlerin göreceli sağlık durumları hakkında fikir veriyor

(CDC)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülke genelindeki eyaletlerde obezitenin durumuna ilişkin yeni veriler yayımladı.

Yeni veriler, bir eyalette obezitenin yaygınlığının gelir ve refah düzeyleri, eğitim seviyesi ve gıdaya erişimle yakından ilişkili olduğunu gösteriyor.

Ülkenin en yoksul ve en düşük eğitimli eyaletlerinden biri olan Batı Virginia, aynı zamanda en obez eyaleti: Batı Virginialıların yüzde 40'ından fazlası obez olduğunu beyan ederken, bu eyaleti komşu Kentucky yakından takip ediyor. Kaliforniya, Washington, Colorado, New York ve Vermont, ülkedeki en düşük obezite seviyesine sahip eyaletler arasında.

CDC, obezite ve kilo alımını Kovid-19, kalp hastalığı, felç, diyabet ve bazı kanser türlerinden kaynaklanan daha kötü sonuçlar da dahil bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirmeye devam ederken, son yıllarda birkaç tıp uzmanı obezite veya genel olarak kilonun bir kişinin sağlığının doğru bir ölçüsü olduğu konusunda şüphe uyandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CDC, obezite seviyelerini hesaplamak için kişinin boyuna kıyasla kilosunun bir ölçüsü olan vücut kitle endeksini (VKİ) kullanıyor. Fakat VKİ, Pensilvanya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından kişinin kas kütlesini, kemik yoğunluğunu veya genel vücut yapısını dikkate almadığı ve ırk ve cinsiyet farklılıklarını hesaba katmadığı için eleştiriliyor.

VKİ aynı zamanda kişinin kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi diğer kritik sağlık göstergelerini de hesaba katmıyor. Sağlıklı görülen bir VKİ'ye sahip olup diğer daha doğrudan ölçütlere göre sağlıksız olarak değerlendirilmek veya sağlıksız bir VKİ'ye sahip olup diğer ölçütlere göre epey sağlıklı olarak değerlendirilmek mümkün.

Vücutlar arasındaki farklılıklar göz önüne alındığında, bir kişinin göreceli sağlığının veya sağlıksızlığının tek tip bir ölçüsünü oluşturmak zor. VKİ ve kiloya aşırı odaklanma, vücut algısı ve yeme alışkanlıklarıyla ilgili bir dizi başka soruna katkıda bulunabilir; yaklaşık her 10 Amerikalıdan birinin yaşamlarının bir döneminde düzensiz yeme davranışlarıyla mücadele etmesi bekleniyor.

Bununla birlikte, CDC'nin verileri ABD'deki sağlık ve yaşam koşullarındaki bölgesel farklılıkların anlık bir görüntüsünü veriyor. Yeni verilere göre, güney ve orta batı eyaletleri en yüksek obezite oranlarına sahipken, kuzeydoğu ve batı eyaletleri daha geriden takip ediyor.

Hispanik, beyaz ve siyah yetişkinler, genel olarak, tüm ABD eyaletlerindeki Asyalı yetişkinlerden daha yüksek obezite oranlarına sahip.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU