İran’dan açıklama: AB'nin Basra Körfezi’ne donanma göndermesi düşmanlık mesajı taşıyor

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ‘AB ülkelerinin Basra Körfezi’ne donanma göndermesinin düşmanlık mesajı taşıdığını ve gerginliği tırmandıracağını’ söyledi

Fotoğraf: AA

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, başkent Tahran'da bir basın toplantısı düzenledi. Basra Körfezi’nde yaşanan gerginliğe değinen Rebii, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin körfeze donanma göndermesini eleştirdi:

AB'nin bölgeye donanma göndermesi mevcut şartlarda tehdit edicidir, düşmanlık mesajı taşıyor ve gerginliği artıracaktır. İran, tüm ülkeleri bu tür tahrik edici adımlardan sakınmaya davet ediyor 

Basra Körfezi'nde güvenliğinin bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiğini belirten hükümet sözcüsü, "Bu konuda ülkelerin iş birliğini memnuniyetle karşılıyoruz. Güvenlik için her türlü bölgesel girişimi olumlu görüyoruz" ifadesini kullandı.

'İran'ın hukuki dayanakları var'

İngiltere'nin İran'a ait petrol tankerini "kanunsuz" bir şekilde alıkoyduğunu savunan Rebii, İran’ın İngiltere'ye ait petrol tankerine el koymasının hukuki dayanakları olduğunu iddia etti. Batılı ülkelerin yaptırım kararlarına da tepki gösteren Rebii,  "İran'ın Suriye'ye petrol satmaması gerektiği ilan edildi. Daha önce petrol tankerinin Suriye'ye gitmediğini ifade ettik ancak bunun garantisini vermek zorunda değiliz. Biz böyle bir yaptırımı tanımıyoruz ve birkaç ülkenin ambargolarını uygulama askerleri değiliz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, ABD ve Latin Amerika ülkelerine yaptığı ziyaretlerin verimli geçtiğini belirten Rebii, 'ABD’nin duvar örmeye ve İran'ı engellemeye çalıştığını, ancak bunu başaramadığını' savundu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU