Myanmar cuntasından, sosyal medyada direniş paylaşımlarını beğenenlere hapis tehdidi

Cunta sözcüsü, direniş hareketine düşük miktarlarda bile maddi destek verenlerin daha da kötü sonuçlarla karşılaşacağı uyarısını yaptı

(Reuters)

Ülkenin iktidardaki cuntası salı günü yaptığı açıklamada, Myanmar halkından "terörist" direniş hareketine manevi destek vermekten sakınmasını istedi ve hareketin sosyal medyadaki içeriklerinin "beğenilmesine" veya paylaşılmasına karşı halkı uyardı.

Açıklamada direniş hareketinin gönderilerini paylaşma gibi sosyal medya faaliyetlerini gerçekleştirenlerin 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği belirtildi.

Cuntanın enformasyon bakanı ve sözcüsü Zaw Min Tin, "teröristlerin" ordu yönetimindeki ülkede istikrarı bozmak amacıyla yürüttükleri kampanyada masum insanları öldürmek için kaynak aradığını söyleyerek, onları halka açık platformlarda destekleyenlere sert karşılık verileceğini sözlerine ekledi.

Ulusal Birlik Hükümeti'ni (NUG) veya silahlı kuruluşu Halk Savunma Güçleri'ni (PDF) sosyal medyada desteklemek, üç ila 10 yıl hapis cezasına sebep olabilir. Cunta sözcüsü, direniş hareketine düşük miktarlarda bile maddi destek verenlerin daha da kötü sonuçlarla karşılaşacağı uyarısını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneydoğu Asya ülkesi, askeri yetkililerin yönetimi ele geçirdiği geçen yılın başlarından bu yana siyasi istikrarsızlık ve şiddetle boğuşuyor.

Cunta sözcüsü, televizyonda yayımlanan basın açıklamasında, "Teröristlere para bağışlar ya da eylemlerini desteklerseniz daha ağır cezalarla karşılaşırsınız. Bunu masum sivilleri korumak için yapıyoruz" dedi.

Bakan ayrıca basın açıklaması sırasında, direniş gruplarına yardım etme eylemlerine ilişkin cezaları detaylandırdı.

Myanmar ordusunun şubatta iktidarı seçilmiş hükümetin elinden almasının ardından ülke, bazı BM uzmanlarının iç savaş olarak tanımladığı duruma düştü.

Darbenin ardından aktivistler, gazeteciler ve eski politikacılar gibi ordu muhalifleri, seslerini daha geniş çapta duyurabilmek için sosyal medya platformlarını kullanıyor.

Bazı yurttaş gazeteciler de düzenlenen protestolar ve ordunun yaptığı iddia edilen zulümlerin görüntülerini sık sık yayımlamaya yöneldi.

BM'nin tahminlerine göre Myanmar nüfusunun dörtte biri olan toplam 14,4 milyon kişi, iç krizde yerinden edilmelerinin ardından insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Askeri yetkililerin kontrol ettiği cunta yönetimi, askeri darbeden bu yana muhaliflere uyguladığı baskı çerçevesinde, BM tarafından toplu katliamlar düzenlemek ve insanlık suçları işlemekle suçlanıyor.

Ülkedeki binlerce kişi hapsedildi ve birçoğu da gizli yargılamalar sonucu mahkum oldu.

Ülkenin demokratik yollarla seçilmiş eski lideri seçimde sahtekarlık yaptığı iddiasıyla, ağır işlerde çalıştırılacağı üç yıl da dahil olmak üzere toplam 20 yıl hapis cezası aldı.

Yönetim, milis gruplarının saldırılarına yardım sağladıkları iddiasıyla 4 demokrasi aktivistini de idam etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin geçen hafta yayımladığı rapora göre, yetkililer cuntanın ülkeyi anlamlı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetemediğini veya "finans sektöründeki derin krizi" çözemediğini belirterek, ordunun daha fazla tecrit edilmesini istedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU