Kılıçdaroğlu: 6'lı masanın işi kolay değil ama bu konuda çok kararlı, azimliyiz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Önce altı lider olarak biz neyi nasıl yapacağımızı bütün ayrıntıları ile konuşup karara bağlamak zorundayız. Sonra milletin önüne çıkmak zorundayız” dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İBB Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Hür Düşünce Hareketi 1. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.

Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de insanların Türk bayrağı altında birlikte yaşaması gerektiğini söyledi.

Üniversiteleri değer görmeyen toplumların çağdaş uygarlığa ulaşamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, bilimden ve aykırı düşünceden korkulmaması gerektiğini dile getirdi.

Bilimden, düşünceden, aykırı düşünceden korkulmaz. En değerli şey aykırı düşüncedir. Benim gibi düşünmeyen insanın düşüncesi değerlidir. Katılmayabilirsiniz, ama aklınızı kullanacaksanız farklı düşüncelere saygı duyacaksınız… Aykırı düşündü diye insanları hapse atmak, yıllar yılı hapiste tutmak hatta ayaklarının üzerinde bile duramayacak kişileri bile bugün 21’inci yüzyılın Türkiye’sinde hapiste tutmak bize yakışmaz

Türkiye’yi düzlüğe ya çıkaracağız ya çıkaracağız

Kemal Kılıçdaroğlu, 6'lı masanın çalışmalarına değinirken şu ifadeleri kullandı:

6’lı masanın işi kolay değil ama 6’lı masa bu konuda çok kararlı, azimli. Türkiye’yi aydınlığa, düzlüğe ya çıkaracağız ya çıkaracağız. Bu işin ortası yoktur. Beraber omuz omuza. Hiçbirimizin bireysel bir beklentisi de yok. Onun da altını özenle çizmek isterim. Sorun bir parti sorunu olmaktan çıkmış. Sorun bir Türkiye sorunudur, gelecek sorunudur, sorun evlatlarımıza güzel bir Türkiye bırakmaktır. Sorun onurlu bir yönetimi bırakmaktır. Bu olmadığı takdirde olmaz. Sürdürülebilirliğin anahtarı da devlette liyakattir. Devlette liyakat olmak zorundadır. En iyi yönetici kendisine en az ihtiyaç hissettiren kişidir. Devletteki liyakatin özü de budur zaten. Devlette herkesin görevi bellidir. Bu görev yasalarla belirlenmiştir… Altı lider bu konuda da kararlıyız, devlette liyakati sağlayacağız. Liyakat olacak. Olacak ki işi ehline teslim edelim. Etmezseniz bu işler yürümez.

Devletin dininin adalet olduğunu biliyoruz. Adaletin olmadığı yerde devletin de olmayacağını biliyoruz. Kararlıyız, tek isteğim var, bize güvenin. Biz beraberiz, birlikteyiz. Biz önyargılardan uzağız ve Türkiye’nin içinde yaşadığı tabloyu biliyoruz. Zaman zaman gazetelerde görürsünüz, okursunuz; ‘Efendim 6’lı masanın altında ne var, üstünde bilmem ne var, yanında, solunda ne var.’ Bunların hepsi hikâye. Biz kararlıyız ve bu ülkeyi aydınlığa çıkarma konusunda da kararlılığımızı toplumda paylaşıyoruz.

Demokratik yollarla otoriter yönetimi değiştireceklerini savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de katma değeri yüksek ürünler için üniversitelerin bilgi üretmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de güçlü bir sosyal devletin inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Güçlü bir sosyal devlet inşa edemezseniz Türkiye'de huzuru ve barışı sağlayamazsınız. Herkesin işinin, aşının olması lazım. Herkesin sağlıklı geçinmesi lazım. Bu her evde huzurun ve bereketin olması demektir. Güçlü bir sosyal devlet bizi bir arada tutan temel bir kavramdır. Dolayısıyla toplumda yaşayan her kesime iyi bir sağlık, iyi bir gelir, iyi bir eğitim vermek zorundasınız. Bu sosyal devletin gereğidir" değerlendirmesini yaptı.

 “Uygar insanları gibi karara varıyoruz”

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayını neden açıklamadıklarına ilişkin ise şunları söyledi:

 Sık sık şu eleştiri de gelir; ‘Efendim neden cumhurbaşkanı adayınızı belirlemiyorsunuz?’ Önce altı lider olarak biz neyi nasıl yapacağımızı bütün ayrıntıları ile konuşup karara bağlamak zorundayız. Sonra milletin önüne çıkmak zorundayız. O kararlılığımız, aynı zamanda ittifakın güçlü, sürekli olması, Türkiye’nin aydınlığa kavuşması için son derece önemlidir. Neyi, nasıl yapacağımızı oturuyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz. Uygar insanları gibi karara varıyoruz, imzalıyoruz ve yayınlıyoruz. Türkiye’nin geleceği için endişe etmeyin. Biz bütün zorlukları aşmasını bilen bir ulusuz, milletiz. Nasıl Milli Kurtuluş Savaşı’nı verdiysek inşallah bu süreçten de yüzümüzün akıyla çıkacağız.

Said Nursi’nin kitapları yasaklandı; AYM’ye başvurduk  iptal edildi

Bir ara Said Nursi’nin kitapları yasaklandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Biz Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk, kitapları yasaklayamazsınız diye. İsteyen gider kitabı alır, okur. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Sonra bana geldiler dediler ki bunu neden kamuoyu ile paylaşmadın diye. Kamuoyuyla paylaşırsak sanki biz oy için bunu yapıyoruz algısı çıkar. Biz oy için değil demokrasi için yapıyoruz. Kitap yasaklanmaz, 21’inci yüzyıldayız. Kitap yasaklanır mı, insanların inançlarına müdahale edilir mi? Allah ile kulun arasında girmeye kimin hakkı var? Kime bu yetki verildi?"

 

ANKA, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU