Reuters: Merkez Bankası Ankara’dan İstanbul Finans Merkezi’ne taşınıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndaki yönetim değişikliğinin ardından Banka’nın “karar verme ve operasyonlardaki bazı kilit bölümleri” ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bazı birimlerin Ankara’ya taşınacağı ifade edildi

Fotoğraf: TCMB

Reuters’ın konuyla ilgili üç kaynağa dayandırdığı haberine göre Merkez Bankası’nın birçok departmanı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bazı bölümleri Ankara’dan İstanbul’a taşınacak. 

Taşınmanın yıl sonuna kadar başlayacağını söyleyen kaynaklar, tüm sürecin iki yıl içerisinde gerçekleşeceğini ve 2022 başında tamamlanacağını söyledi. 

Merkez Bankası’nın “karar verme ve operasyonlardaki kilit bölümlerinin” taşınacağını aktaran kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşınmasının da Nisan 2020’de gerçekleşeceğini söyledi. Ancak taşınma ne kadar sürecek net değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsmini vermek istemeyen kaynaklar, Reuters’a verdiği röportajda Merkez Bankası ve Hazine’ye ait bölümlerin Ümraniye’de inşası devam eden İstanbul Finans Merkezi’ne taşınacağını aktardı. 

Kaynaklara göre Merkez Bankası’nın bazı birimlerinin taşınması bu yıl sonuna kadar bitebilir. 

Reuters’ın aktardığına göre Merkez Bankası yetkilileri soruları yanıtlamayı kabul etmezken, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri değerlendirme yapmak için uygun değildi. 

Bunun yanı sıra  TCMB'den yapılan duyuruda, 2019'un üçüncü enflasyon raporu için 31 Temmuz'da Ankara'da bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceği açıklandı.

Erdoğan: Aynı kulvarda değildik 

Merkez Bankası Başkanlığı’na 2016’da getirilen Murat Çetinkaya’nın 6 Temmuz’da görevden alınmasının ardından bu göreve, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal atandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla ilgili “Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik" değerlendirmesini yaptı

Merkez Bankası’nda dört genel koordinatör görevden alındı

Deutsche Welle Türkçe’nin ulaştığı bilgilere göre, eski Başkan Çetinkaya tarafından kurulan ve TCMB’nin muhasebe, banknot, bilişim gibi rutin işlerinden sorumlu olan genel koordinatörlük birimi lağvedildi.

DW Türkçe’den Aslı Işık’ın bugün tarihli haberinde Merkez Bankası’nda genel koordinatör olarak görev yapan Erol Göncü, Ayhan Aydın, Dr. İbrahim Ethem Güney ve Mehmet Taşkın, Salı günü görevlerinden alınarak, danışman olarak atandı. 

DW Türkçe’ye konuşan kaynaklar, 31 Temmuz’da yayınlanacak olan enflasyon raporu sonrası, genel müdür düzeyinde görevden almaların devam etmesi bekleniyor.

Erdoğan, Murat Çetinkaya dönemini değerlendirirken şu ifadeleri de kullanmıştı: 

Başkan yardımcılıkları yetmiyormuş gibi bir de genel direktörlükler adı altında direktörlükler oluşturuldu. En önemlisi piyasalara güven vermedi. Piyasalarla iletişimi iyi değildi. Tabi bunların hepsi oralarda başka sıkıntıları da meydana getirdi. Bundan dolayı artık böyle bir değişime gidilmesinin ülke ekonomisi için hayırlı olacağına inandık ve bu adımı attık.


Eski Merkez Bankası Başkanı: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın idare merkezi Ankara’dır

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti milletvekili Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınacağı iddiasını 19 Temmuz’da Meclis gündemine taşımış ve şu değerlendirmelerde bulunmuştu. 

Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıyabilirsiniz. Merkez Bankası herhangi bir kuruluş değildir, Merkez Bankası bir itfaiye aracıdır; bir finansal istikrarsızlık ortaya çıktığında, bir bankacılık sorunu ortaya çıktığında yangın söndürme aracıdır. Yangını söndürmek için suya ihtiyacınız var. İtfaiyenin hortumunu bağlayacağı kuyusu Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’dir, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi neredeyse Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da orada olmalıdır, kaldı ki bunu yapabilmeniz için de mevcut yasanın 1’inci maddesini değiştirmeniz gerekiyor. Orada diyor ki: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın idare merkezi Ankara’dır.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU