CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: TOKİ Başkanı, Erdoğan'ı yalanladı

Torun, Sosyal Konut Projesi'ne ilişkin değerlendirmesinde "Taksitler, her yıl iki kere memur maaşlarına göre zamlanacak. Ayrıca dar gelirli vatandaş, bir yıl taksit ödedikten sonra evine girebilecek" ifadesine yer verdi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni sosyal konut projesine ilişkin, “Sosyal konut projesi, vatandaşı kandırma projesi çıktı. Erdoğan, 2 artı 1 konutların fiyatını 608 bin lira, 3 artı 1 konutların fiyatını 850 bin lira olarak açıklamıştı. Fiyatlar, daha bir gün geçmeden zamlandı. TOKİ Başkanı çıktı, bir gün sonra Erdoğan’ı yalanladı. 2 artı 1 konut fiyatının 608 bin lira değil, büyük şehirlerde 780 bin lira olacağını açıkladı… Ev alma hayali kuran vatandaş şimdi hangisine inanacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce Beştepe’de yeni sosyal konut projesinin tanıtımı yaptı. Erdoğan, TOKİ tarafından yapılacak 2 artı 1 konutların 240 ay vade ve aylık 2 bin 280 TL taksitle 608 bin TL, 3 artı 1 konutların ise 240 ay vade ve aylık 3 bin 187 TL taksitle 850 bin TL olacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, bugün yaptığı açıklamada, TOKİ Başkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın, Erdoğan’dan bir gün sonra, büyük şehirlerde yapılacak konut fiyatlarını farklı açıkladığını belirterek şunları söyledi:

Dağ fare doğurdu. İktidarın, alayla valayla açıkladığı sosyal konut projesi, vatandaşı kandırma projesi çıktı. Erdoğan, 2 artı 1 konutların fiyatını 608 bin lira, 3 artı 1 konutların fiyatını 850 bin lira olarak açıklamıştı. Fiyatlar, daha bir gün geçmeden zamlandı. TOKİ Başkanı çıktı, bir gün sonra Erdoğan’ı yalanladı. 2 artı 1 konut fiyatının 608 bin lira değil, büyük şehirlerde 780 bin lira olacağını açıkladı. Çevre Bakanı çıktı, 3 artı 1 konutların 850 bin lira değil, büyük şehirlerde 950 bin liradan başlayacağını söyledi. Ev alma hayali kuran vatandaş şimdi hangisine inanacak?

"Taksitler, her yıl iki kere memur maaşlarına göre zamlanacak"

Projede vatandaşın ödeyeceği taksit tutarlarının da artacağını kaydeden Torun, "Sözleşmeler imzalandığında bu tutarlar daha da değişecek. Üstelik taksitler, her yıl iki kere memur maaşlarına göre zamlanacak. Ayrıca dar gelirli vatandaş, bir yıl taksit ödedikten sonra evine girebilecek. ‘müjde’ diyerek açıklama yaparken niye bunları vatandaşa anlatmadın, niye gerçekleri vatandaştan gizledin? Bilerek mi vatandaşa yalan söyledin, yoksa yine mi kandırıldın? Bu iktidar, açıkça, ev sahibi olmak umuduyla başvuru yapan yüz binlerce vatandaşı fiyat oyunlarıyla kandırmıştır" diye konuştu.

"Kendi vatandaşına yalan söyleyen bir iktidardan bu millete fayda gelmez"

Açıklamasında vatandaşlara seslenen Torun şunları kaydetti:

Ne yaptığını bilmeyen, kendi vatandaşına yalan söyleyen bir iktidardan bu millete fayda gelmez. 20 yıldır ‘Kira öder gibi ev sahibi olacaksınız’ diyen, ancak vatandaşı ev taksiti öder gibi kira ödemek zorunda bırakan bu iktidardan bu millete fayda gelmez. İnşallah biz, geldiğimizde, iktidarın tüm bu ayıplarına son vereceğiz. Vatandaşı sadece TOKİ konutlarına mahkum etmeyecek, her ailenin istediği yerden ev sahibi olabileceği bir gelir dengesini sağlayacağız.

Kampanyaya başvuran vatandaşlarımız müsterih olsun. İlk seçimlerden sonra biz, geldiğimizde, bu projeyi iktidarın vadettiğinden daha kısa sürede tamamlayacağız. Projedeki olumsuzlukları ortadan kaldıracak, başvuran vatandaşlarımızın daha uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız.      

TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un açıklamaları

CNN Türk’e konuşan TOKİ Başkanı Ömer Bulut 2+1 dairelerde en düşük fiyatın 780 bin lira olacağını söyledi.

Bulut, "İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde fiyatlar farklı olacak. Orada 2+1’in en küçük olanının fiyatı 780 bin lira olcak. Yine İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin dışında olan diğer büyükşehirlerde de 608 bin lira ile 780 bin lira arasında bir değerde olacak" diye konuştu.

Bulut ayrıca, alınan konutların taksit tutarlarına ilişkin de bilgi verdi.

Bulut şöyle konuştu:

Taksitler 2 bin 280 liradan başlayacak. 4 bin 5 bine kadar aynı proje içinde çıkmaz. En yükseği zaten 3+1’lerde 3 bin küsür olarak açıklandı. Yüzde 10’luk bir artış ya olur ya olmaz. Memur maaşı endeksine göre artırılıyor ama TOKİ tabii önceden memur maaşı ve enflasyon oranı düşük olduğundan dolayı zaten belki yüzde 5’lik zamlar yapılıyordu. Son zamlar biliyorsunuz memurlara yüzde 30, yüzde 40 kümülatifte yüzde 80 zam geldi. Geçen yıl en son yaptığımız şey de yüzde 25’le sınırlı tuttuk.

 

 

 

 

ANKA, CNN Türk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU