Britanyalı düşünce kuruluşundan yeşil yıkama raporu: 5 petrol devi iklim dostu reklama bir yılda 750 milyon dolar harcadı

Tanıtım materyallerinin yüzde 60'ı, en az bir "yeşil iddia" içeriyor

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2018 tarihli raporuna göre küresel karbon emisyonlarının yüzde 89'u fosil yakıt endüstrisinden kaynaklanıyor (Reuters)

Dünyanın en büyük fosil yakıt şirketlerinden 5'inin "iklim krizine karşı önlem alıyor gibi görünmek için" milyonlarca dolar harcadığı ortaya çıktı.

Londra merkezli düşünce kuruluşu InfluenceMap'in yeni raporunda BP, Chevron, ExxonMobil, Shell ve TotalEnergies'in iklimle ilgili reklamlarının, yatırımları ve yürüttükleri lobi faaliyetleriyle tutarsız olduğu yazıldı.

Söz konusu şirketlerin, sermaye yatırımlarının sadece 10'da birini düşük karbonlu teknolojilere ayırdığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda ilk olarak, 5 şirketin 2021 boyunca yayımladığı reklam ve iletişim materyalleri analiz edildi. Bunların yüzde 60'ının en az bir "yeşil iddia" içerdiği saptandı.

Bu iddialar arasında çevreyi kirleten yakıtlardan vazgeçme ve yenilenebilir enerjiye yönelme ya da emisyon azaltımlarını destekleme mesajları yer alıyordu.

Araştırmacıların incelediği reklam materyalleri arasında ise internet sitelerindeki makaleler ve blok yazıları, basın bültenleri, raporlar, yetkili kişilerin yaptığı konuşmalar ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan gönderiler vardı.

Raporda toplamda 3 bin 421 materyal analiz edildi.

Düşünce kuruluşunda görev alan araştırmacılar, şirketlerin iklim dostu reklamlar için yıl boyunca toplamda en az 750 milyon dolar harcadığı sonucuna vardı.

Raporun yazarları, "bunun asgari bir tahmin olarak görülmesi gerektiğini, çünkü firmaların anlaştığı reklam ajanslarının verilerine sahip olmadıklarını" vurguladı.

InfluenceMap program yöneticisi Faye Holder, firmaların internet sitelerindeki "Hakkımızda" sayfalarında kendilerini genellikle petrol şirketi olarak tanımlamaktan kaçındıklarına da dikkat çekti:

Bence en iyi örnek BP'ydi. 'Biz kimiz' sayfalarında 'petrol' kelimesi sadece iki kez geçiyor. Yani kendilerini petrolden ayırmak ve iklim gündemine bağlamak istedikleri çok açık.

Öte yandan firmaların sermaye harcamaları için ayırdığı bütçenin yalnızca yüzde 12'sinin düşük karbonlu teknolojilere gittiği tespit edildi.

Üstelik bu teknolojiler arasında iklim aktivistlerinin temiz kabul etmediği petrol bazlı projeler de vardı.

 

 

Rapora göre, Birleşik Krallık merkezli Shell ve ABD merkezli ExxonMobil iklim dostu mesajları bakımından önde gelen firmalardan oldu.

Shell'in reklam materyallerinin yüzde 70'inde çevre yanlısı faaliyetlerin vurgulandığı görüldü. Düşük karbonlu projelere ayrılan yatırımsa yüzde 10 oranındaydı.

ExxonMobil de kamu iletişiminin yüzde 70'ini yeşil taleplere ayırmıştı ama sermaye harcamalarının sadece yüzde 8'ini düşük karbonlu projelere bırakmıştı.

The Guardian'a konuşan Shell sözcüsüyse raporda firmanın elektrikli araçlara yönelik yatırımının ve Brezilya'da kurduğu biyoetanol üretim merkezinin hesaba katılmadığını söyleyerek bulgulara itiraz etti.

Total Energies ve ExxonMobil sözcüleri de şirketlerin emisyon azaltma planlarını uyguladığını ve yenilenebilir enerjiye geçmeyi gözettiğini savundu.

Chevron ve BP yetkilileriyse açıklama yapmaktan kaçındı.

İklim krizinde rol oynayan, başta fosil yakıt endüstrisine mensup büyük firmaların aldatıcı pazarlama teknikleriyle kendilerini doğa dostu gibi lanse etmesine yeşil yıkama (greenwashing) adı veriliyor.

Firmalar yeşil göz boyama, yeşil aklama, yeşil badana veya yeşil cila diye de anılan bu faaliyete hız verdikçe düşünce kuruluşları da petrol devlerinin reklam politikalarını analiz etmeye odaklanıyor.

Holder, "Aslında, büyük petrol şirketlerinin bu yeşil PR için milyonlarca dolar harcadığını ve kendilerini iklim yanlısı olarak göstermek için gerçekten sistematik bir kampanya olduğunu gördük" diye konuştu.

Fakat aynı zamanda düşük karbonlu faaliyetlere az harcama yapmak için halen lobi yapıyorlar.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, The Guardian, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU